Növények ápolása

2023.04.30. 08:00

Vissza a természetbe – újra divat lett a kiskert

A Covidra gondolva nem az jut először az ember eszébe, hogy minden rosszban van valami jó, pedig a bezártság például kimondottan jót tett az online oktatásnak ott, ahol megvoltak a feltételek. Most meg arról értesültem, hogy megerősödtek az egészséges életmód bizonyos vonatkozásai. Arról van szó, hogy új hívei lettek a „vissza a természetbe” törekvésnek.

Őrsi Ágnes

Hogyan is kellene meggyógyítani ezt a leandert? Erzsi és szakeladó kollégája, Talián Ferenc levélkonzíliumot tart Fotó: Őrsi Ágnes

Gerlei Árpádné, Erzsi még az általánosban volt osztálytársam. Mindketten megmaradtunk ott, ahol felnőttünk, így láttam, amint 27 évvel ezelőtt vérbeli kereskedőként gazdaboltot létesített. Legutóbb érdekes tapasztalatot osztott meg velem Erzsi: a Covid idején még jobban ment a bolt, mint egyébként, mert ahogyan jött a bezártság, aki tudott, vonult ki a kiskertbe. Maradt ugyan gyep, de az érdeklődés a konyhakert, a virágágyások felé fordult. A visszatérő kertészkedési kedv egyszerre lelkesítette az unokákat és a nagyszülőket, többnyire a nagymamákat. Kiderült, hogy a saját termesztésű uborka vagy paradicsom, ha nem is sokkal olcsóbb, de jóval finomabb, mint az áruházi, ráadásul a szabad levegőn végzett kerti munka felfrissít, plusz öröm látni a cseperedő növényeket. A törzsvevők mellett újak, egész családok érkeztek az üzletbe, ahol nemcsak hozzávalókat – cserepet, földet vagy magokat – tudtak venni, hanem a több évtizedes tapasztalat alapján hasznos tanácsokat is kaptak, hogy mit hogyan érdemes elkezdeni.

– A családból a legkisebb gyerek kiválaszthatta a kedvenc virágja magját, amit otthon maga ültetett el, és időnként el is meséli, hol tart a kertészkedéssel. Öröm volt látni, hogy a családdal néha a nagymama is eljött, a fiatalok meg meghallgatták a tanácsokat, mit mikor érdemes elültetni, hova, melyik másik növény közelébe. Aminek még örülök, hogy ezzel a kertészkedési lelkesedéssel azóta is visszatérnek a vásárlók. 

Ha a hely nem is tűnik bővíthetőnek, a főnök asszony figyeli az újdonságokat, hogy mindenki elégedett lehessen, aki betér a boltba. Egy ideje az új biomódszereket, -termékeket tanulmányozzák, mert mindenkinek elege van a vegyi anyagokból, fokozódik az igény a bio növényvédő szerek, tápanyagok iránt. Mielőtt a bolti kínálatba bevezetné, a családi magaságyásban ezekkel is megismerkedik az üzlet vezetője. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában