Kanadából Magyarországra

2023.05.27. 10:00

A gyökereiket keresik Tapolcán

Rétházi Péter és öccse, Miklós fiatal korukban szüleikkel emigráltak Kanadába. Ma már nagyapa korban vannak, de rendszeresen visszatérnek Magyarországra, Tapolcára, mert egyre fontosabbnak érzik zsidó gyökereiket.

Tóth B. Zsuzsa

A Rétházi testvérek tapolcai kísérőjükkel, Neszler Imrével Fotó: családi

A testvérpárral legutóbbi haza látogatásuk alkalmával beszélgettünk. Péter hatvanéves érettségi találkozója apropóján érkeztek haza mindketten, feleségeikkel, akik hozzájuk hasonlóan ugyancsak nagyon jól beszélnek magyarul. És bár a találkozó Budapesten volt, szakítottak néhány napot arra, hogy Tapolcára és környékére látogassanak.

Megnéztük a régi zsidó iskolát, az Ó zsinagógát és a nagy zsinagóga régi épületét. Nagyon érdekes volt a Városi Múzeum és a Leszner családnak a városközpont alatt húzódó hatalmas borpincéje. Az édesanyánk, Erzsébet, Lessner lány volt. Sajnos a szülőházunkat a Régi postaudvarban mostanra úgy átépítették, hogy csak a házszám alapján ismerünk rá a helyre. Hároméves voltam, amikor 1948-ban a szüleinkkel elköltöztünk Tapolcáról Budapestre. Ott jártam egyetemre, kultúrmérnöki szakra, amelyet aztán már Kanadában fejeztem be. Persze, csak miután a nyelvet megtanultam, mert csak oroszul és németül beszéltünk, de azzal ott nem mentünk semmire – emlékezik nevetve Péter. Miklós azt mondja, 16 évesen neki volt a legkönnyebb az emigráció, amely egyébként mindenkit megviselt.

De Kanadában a legtöbben emigránsok élnek, megértik az ottaniak az érkezőket. Sorstársaink voltak, ennél fogva segítőkészek mindannyian. A szüleink itthon nem gyakorolták a vallást, én akkor jöttem rá, hogy az apám vallásos ember, amikor Kanadában elment a zsinagógába és amikor hazajött onnan, jobban érezte magát, mint amikor elment. - Az érkezésünkkor el kellett dönteni, hogy gyakoroljuk-e a vallást és én nem a mellett döntöttem. Péter igen, becsülöm is ezért – mondja Miklós, aki tanár, majd iskolaigazgató lett Kanadában. A felesége szintén zsidó gyökerekkel bír. Miklós utoljára négy évvel ezelőtt járt Tapolcán, a városban, amelyet ő valójában nem tekint otthonának, hiszen mire megszületett, a család a fővárosban élt. – A Lessner család, a bor, a történelem hív csak ide. 15 éves voltam, amikor kiköltöztünk, otthon pedig nem volt téma a múlt. Csábít mégis Tapolca, mert gyönyörű hely, szép a borvidék. Érdekes volt a borpince, nehéz elképzelni, hogy hordók százai álltak egykor ott – mondja Miklós.

Péter a kezdeti kanadai éveket idézi.  

- 1968-ban érkeztünk ki, sok nehézségen mentünk át, de beilleszkedtünk. A nyelvtanulást az ott élés, az iskolába járás fantasztikus módon felgyorsította. Ilyen hamar nem lehetne iskolában megtanulni egy idegen nyelvet. Mégis, a családban nem volt kérdés, hogy megőrizzük-e a magyar nyelvet, automatikusan így beszéltünk otthon, főleg a szüleinkkel. Ők persze sokkal nehezebben sajátították el az angolt. Aztán ott belecsöppentünk egy társaságba, a magyar zsidók csoportjába, így ismertem meg egy magyar származású hölgyet, aki zsidó szülőktől született, de Angliában nőtt fel. Ő lett a feleségem. A fiaink zsidó iskolába jártak, velük együtt 58 évesen én is átestem a bármicvón, amelyen a fiú gyerekek 13 évesen átmennek – vallja Péter.

A fiútestvérek édesanyját nagyon fájdalmas emlékek fűzték Tapolcához, hiszen a városból hurcolták el az egész családját. Csak az édesanyja maradt életben, mást mindenkit elveszített. – A Szent György-hegyen a Mogyorósi szőlőt is, amit holnap felkeresünk. A tágabb család minden tagja a borkereskedelemben dolgozott, csak a nagyapánk, Leszner Manó volt az egyetlen, aki építészmérnökként tevékenykedett. Ő építette a hegyen a présházat is. Apánknak Tapolcán állandó kapcsolata volt a szőlővel, aztán a fővárosban borforgalmazásban dolgozott Budafokon. Kanadában az ottaniak segítettek, hogy vegyünk egy farmot az Ontario-tó közelében, ahol kivételesen különleges a mikroklíma és jól terem a szőlő, gyümölcs. Apánk szőlőt termesztett ott, de nem borászkodott, hanem eladta a termést. Szóval most keressük a gyökereket, felmegyünk a temetőbe, ahogy máskor is, mindig, amikor itt vagyunk. Most végre láthatjuk azt a hatalmas üveg mozaikot, amelyet Iván unokatestvérük barátnője, Darlene Mace művésznő készített, hogy emléket állítson számos magyar, izraeli, zsidó és régi népi motívumot ábrázolva a Lessner családnak és a teljes tapolcai zsidóság több évszázados tündöklésének – vallja Péter.

Rétházi Péter és Miklós feleségeikkel az egykori Szent György-hegyi családi pince lépcsőjén Fotó: családi

Miklós úgy érzi, nehéz elérni, hogy átéljék a gyerekek azokat a dolgokat, amelyek a szüleiknek egykor olyan fontosak voltak. -  Valószínűleg nem is lehet ezt elvárni, de bizonyos fokig meg kell próbálni. Látom, hogy vannak jelek, amelyek optimizmusra adnak okot. Az emigráció nyomai megmaradnak bennünk. Az ember átadja ezt a gyerekeinek és ki kell szűrnie, hogy mi az, ami ebből jó és fontos és mi nem – véli Miklós. A testvérek emlékeznek és tervezgetnek. Péter fiai már jártak Tapolcán, sőt! Egyiküknek úgy megtetszett tinédzser korában az ország és a nyelv, hogy eljött rendesen megtanulni magyarul, hiszen otthon csak a konyhanyelvet hallotta szüleitől. Felkereste az egykori rózsadombi házukat és a környékét is. - Szeretném elhozni a városba a most középiskolás unokákat is, hogy megmutassam nekik, hol éltek az őseink, a nagyszüleink. Ez nagyon fontos – szögezte le Péter.

 

 

Címkék#Kanada

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában