Természet

2023.05.29. 14:00

Ajkai graffitin a 85 millió éves darázs

Zuglói graffitis festette meg az Ajkanesia harmincipsziloni elnevezésű, egy 85 millió éves borostyánban a tudósok által nemrég felfedezett darazsat az extrém sportpálya mögötti graffitifalon.

Tisler ANna

Smog az Ajkanesia harmincipsziloni darazsat festette meg

Fotó: Gyarmati László

Smog, ahogy művésznevén bemutatkozott, elmondta, hogy a művészeti ágat művelő ismerőseitől és a közösségi portálon szerzett tudomást a lehetőségről. 

– Azonnal elkezdett kattogni az agyam, elkezdtem keresgélni a világhálón a megadott témákat – mesélte az alkotó. – Akkor döntöttem el, hogy a darazsat festem, amikor megtudtam, egy ajkai kötődésű zenekar, a 30Y a faj ,,névadója". A darazsak amúgy is a kedvenceim, a karomon az egyik tetoválás is egy darazsat ábrázol. 

Smog elmondta, hogy 22 éve foglalkozik graffitivel. Nála is úgy kezdődött, mint sok más fővárosi gyermeknél, aki naponta metrózik az iskolába. Néha várakozás közben az állomás falára festettek valamit. Társai aztán kinőttek belőle, nála pedig megmaradt szenvedélynek, az önkifejezés egy formájának. Ma már eszébe sem jut a metró, csak ott fest, ahol szabad. Mára szerencsére a graffitisek tudják, hogy a művészet a legális falfestés, a többi nem egyéb, mint rongálás. Úgy látja, hogy a fiatalok ma már nem lelkesednek a művészetnek ezért az ágáért, a legfiatalabb művelők mára már harmincasok vagy idősebbek. Örömmel jöttek Ajkára, ahol nemcsak a festésre biztosítottak lehetőséget a szervezők, hanem a helyiek is kimentek érdeklődni, nézelődni. Látták, néhány gyerek kedvet kapott a festéshez. Lehet, hogy most nevelődik a következő graffitis generáció? 

Május 27-én délelőtt 11 órától este nyolcig dolgozhattak az alkotók. A falakon az ajkai bányából felhozott utolsó csille szén, az Ajkaiceratops kozmai dinoszaurusz, Fekete István írásaiból ismert állatok is láthatók. A kezdeményezés az Európa Kulturális Fővárosa program Minipályázata keretében valósult meg a Kristály-völgy Egyesület szervezésében. Varga Andrea elnöktől megtudtuk, hogy a megvalósításhoz segítséget nyújtott az ajkai kötődésű Nagy Balázs, a korábbi graffitis programok szervezője, valamint  az All Caps munkatársai akik a korábbi alkotások eltávolításával alapozták le a falat szürkére. A festéket is ők biztosították. Az alkotások közé felkerült az Európa Kulturális Fővárosa logója is. A pályázók célja az volt, hogy a graffiti művészeti ágat művelőknek is biztosítsák a lehetőséget a bemutatkozásra. A felhívásban szerepelt, hogy Ajkához kötődő témák feldolgozását várják, így a város értékeit szélesebb körben ismertté tették. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában