Régészeti módszerek kipróbálása

2023.05.20. 08:00

Évszázados lócsontvázat rejtett a pénzesgyőri patakmeder

Közösségi régészet kezdődött el Pénzesgyőrben, a leletmentő ásatásban részt vehetnek érdeklődők, kipróbálhatják, megismerhetik ezt a kutatási módszert, annak köszönhetően, hogy helyiek ráleltek egy nagytestű állat részben felszínre került csontvázára a Gerence medrében.

Rimányi Zita

Forrás: Szervezők

– Pár hete sétáltunk családtagjaimmal a Gerence medrében, akkor még a mostaninál kevesebb víz volt benne, mi pedig laposabb kavicsokat gyűjtöttünk, hogy a piacon azokra írjuk a palántáink árait. Találtam pár csontot, amikor pedig körülnéztem, honnan származhatnak, megláttam a partfalban egy nagytestű állat maradványait. Kavicsos részen fekszik és láthatóan megrongálta az, hogy felszínre került, az, hogy kimosta a víz, no meg a növények is kárt tettek benne. Őskori, jégkorszaki lelet? Ezt persze nem tudtam eldönteni, ezért vittem be pár csontdarabot Zircre, a természettudományi múzeumba, ám a paleontológiával, földtannal foglalkozó kutató sem tudta azokból beazonosítani a kort és a fajt – mondta el lapunknak a pénzesgyőri Simoncsics Gábor, aki később lekaszálta a közeli területet, ahol közösségi régészetet szerveztek. A napokban kezdődött el a leletmentő ásatás, az érdeklődők csatlakozhatnak hozzá. 

Eddig gyerekek, felnőttek egyaránt kivették részüket a munkából, ami bővíti ismereteiket. A feltárást felülről kezdték, vízszintes szelvény nyitásával, amiből így lehetségessé vált a leletek pontos dokumentálása. Már a csontok eredeti szintje fölött mintegy negyven centiméterrel ráleltek egy csigolyacsontra, végül a felszíntől számított egy méteres mélységben megtalálták a csontvázat, melynek szerencsére nagyon sok eleme megmaradt, a patak nem hordta még el.

Simoncsics Gábor tájékoztatása szerint a test elhelyezkedése természetes formát mutat, feltételezhetően a patak egy korábbi áradása rakta le a meder egykori szélén, ott lepte be az üledék. Amikor előkerült egy teljes patacsont, egyértelművé vált, hogy lóról van szó. Lószerszámot, más tárgyat, még egy patkót sem láttak körülötte. Mivel a csontok törékeny állapotban vannak, így csak azokat a darabokat emelték ki, amik akadályozták a tovább haladást, vagy veszélyesek voltak a patakba való lesodródásuk miatt. A csontváz többi részét a helyszínen hagyták. Régésztechnikus egy-kétszáz évesnél idősebbre becsülte a csontvázat. Szakember segíti majd a munkák folytatását, a későbbi rekonstrukciót. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában