Megnyitón a Tagore sétányon

2023.05.27. 15:30

Vidám balatoni fieszta: A halat és a bort ünneplik Balatonfüreden

Idén 21. alkalommal szervezik meg a hal- és borünnepet Balatonfüreden, melynek Nagy István agrárminiszter a fővédnöke, hangzott el a megnyitón a Tagore sétányon. A május 26–29-ig tartó rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a balatoni halakra, a helyi és országos borosgazdákra, a vendéglátókra.

Kovács Erika

Fotó: Nagy Lajos

Kontrát Károly országgyűlési képviselő az ünnep kapcsán a balatoni települések összefogását, a gazdag rendezvényeket emelte ki, majd külön beszélt a tó értékeiről, szépségéről. – Fontos, hogy békességben, szeretetben, egyetértésben, barátságban éljünk, fogalmazott.

Bóka István polgármester aláhúzta, 1987 óta, a Rómában kapott kitüntető cím alapján a szőlő és bor városa nemzetközi városa Balatonfüred. – A mostani egy igazi ünnep a Balatonnál, hiszen két ősi mesterséghez kapcsolódik, amelyek évszázadokon keresztül a legfontosabbak volt a parti települések életében. A jelen és a jövő a Balatonon múlik, mely egy csoda, és sok ember, vállalkozás életét meghatározza. A tó és a balatoni régió sérülékeny, vigyázni kell rá, hangsúlyozta. Szerinte a kihívásokat összefogással meg lehet oldani.

Felidézte Mádl Ferenc, egykori köztársasági elnök emlékét, aki minden évben fővédnöke volt az ünnepnek, melynek Kristóf Attila, az egykori legendás újságíró volt az ötletgazdája. A rendezvény egyik emblematikus személyiségének nevezte Korzenszky Richárdot, a Tihanyi Bencés Apátság emeritus perjelét. A polgármester külön méltatta Figula Mihályt, aki tavaly elnyerte Az év bortermelője Magyarországon címet. Ebben a családi gazdaságban kiemelten kezelik a hagyományőrzést és a kiváló minőséget. 

Az ünnep szép pillanatát adta, amikor Korzenszky Richárd emeritus perjel ünnepi áldást mondott, melyben kitért egyebek mellett az élet értelmére, a szeretetre, összefogásra, tisztességre. 

A hal- és borünnepen bemutatkoznak a hazai nemzeti parkok a sétányon. A hangulatot, az eleganciát fokozta mások mellett Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekarának előadása és Bán László televíziós szerkesztő, az esemény házigazdájának ünnepi beszéde. Szombaton gazdag programokkal várják a gyermekeket a Kisfaludy-színpadnál és a Vaszary-villa kertjében. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában