Természet

2023.06.09. 09:00

Éjszakai lepkéket figyelnek meg júniusban

Idén is lesz átfogó, országos kiterjesztésű éjszakai lepke megfigyelés júniusban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szervezésében.

Szijártó János

Éjszakai lepke megfigyelés lesz júniusban, ami azért is érdekes, mert a világon eddig ismert mintegy 160 ezer fajból legalább 140 ezer tekinthető éjszakainak, azaz a túlnyomó többségével csak éjjel lehet találkozni Fotó: Szijártó János

Az első alkalommal tavaly megszervezett program idén újból életre kel, ezúttal 19 helyszínen, Veszprém vármegyében  Gyulafirátóton, a Miklád-lápnál várják majd az érdeklődőket június 16. 21 órától.

Az MME felhívása különleges élményt ígér a résztvevőknek, hiszen a sötétben mozgó, látványos és érdekes lepkék szervezett megfigyelése még mindig nem mondható szokványos dolognak, főként annak nem, aki még egyáltalán nem vett részt hasonló akcióban. De a visszatérők sem fognak unatkozni, hiszen sosem tudható előre, hogy milyen lepkék érkeznek a sötétben. A Magyar Lepkészeti Egyesület által közzétett információk szerint ugyanis a lepkék jelentős többsége az éjszakaiak közé tartozik, a világon eddig ismert mintegy 160 ezer fajból legalább 140 ezer tekinthető éjszakainak. Ez az arány a hazánkban előforduló fajaikra is jellemző, több mint 95 százalékuk ebbe a kategóriába tartozik.

A június 16-ai eseményen való részvétellel összefüggő információk megtalálhatók az MME honlapján, a Veszprém vármegyei, gyulafirátóti akció kapcsán pedig Varga Szabolcsot kell keresni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában