A birkapörkölt sem hiányozhatott

2023.09.08. 12:00

Megfőzték a halakat Balatonudvariban (videó)

Tizenkilencedik alkalommal szervezték meg a halászléfőző versenyt Balatonudvariban, a strandon a minap, ami rengeteg érdeklődőt vonzott. A tizenhat csapat közül a legfinomabb ételt Klement László és társai főzték, akik klasszikus és korhely, azaz citromos ízesítésű halászlével nyerték el a legjobbnak járó kupát. Az ételekért sorok kígyóztak.

Kovács Erika

Újvári István és egykori osztálytársai, akik Szegeden zeneművészeti középiskolát végeztek 1979-ben, azt mondták, őket ez a kitűnő rendezvény hozza össze minden évben

Fotó: Kovács Erika/Napló

Megtelt a strand Balatonudvariban a nyári szezonzáró rendezvényen, ahol már nem működött a pénztár, de kitűnő hőmérséklete volt a tónak, a szolgáltatások is működtek még, és ez is nagyon sok embert, így helyit, nyaralót és az egész országból érkezettet vonzott a partra. 

Sötét György polgármester aláhúzta, nem véletlen, hogy éppen halászléfőző versennyel búcsúztatják a nyári szezont, mint mondta, amúgy kitűnő nyárias idő van még, mert szerinte a Balaton, illetve a magyar konyha egyik jellegzetes étele a halászlé, amit nagyon sokat szeretnek. 

Ezúttal balatoni pontyból főttek az ételek a hatalmas kondérokban, a halat az önkormányzat biztosította a csapatoknak. Voltak egyébként olyanok is, akik a maguk fogta halból készítették el a finomságot, ahogy az első helyezett csapat is így tett. A második helyen a helyi Őszirózsa Nyugdíjas Klub végzett, a harmadik pedig a helybeli Vajdáék nevű csapat lett. 

A kondérnál a résztvevők egyebek mellett elárulták, a finom halászlé alapja legfőképpen a kitűnő hal, a jófajta paprika és a gondos, lehetőleg szabadtűzi főzés. Szentgyörgyi László, aki több mint 60 éve dolgozik a vendéglátásban a Balatonnál, 30 kilogramm húsból vörösboros birkapörköltet főzött egy étteremnél, kiemelte, nem véletlen, hogy minden évben elvárják az emberek a strandon, hogy legyen birkapörkölt is ezen a rendezvényen. Ehhez kell egyebek mellett sok és jó minőségű hagyma, ő most három kilót használt fel, a hús friss, teljesen faggyúmentes, főzni először nagyobb lángon, majd lassan kell. Tett hozzá még tavaszi paprikát, paradicsomot, kevés hegyes erőset, illetve fűszereket. 

Kitűnő hangulatban fogyasztották el a halászlét Újvári István és egykori osztálytársai, akik Szegeden zeneművészeti középiskolát végeztek 1979-ben. Elmondták, az egykori osztálytársakat, illetve barátokat ez a kitűnő rendezvény hozza össze minden évben. 

A zsűri elnöke Punk Ferenc gyémántdiplomás gasztronómus, pincetulajdonos volt, tagjai: Göldner Tibor háromszoros bajai halászléfőző bajnok, Zab László, egy vászolyi csárda tulajdonosa és Végh Endre, a Balatonfüred és Környéke Borút Egyesület elnöke. A nyárbúcsúztatót kitűnő retró bulival zárták este a strandon. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában