Programajánló

2024.06.19. 19:00

Bakonyi meseautón utazhatunk vissza a múlt század eleji bálok, estélyek hangulatába a Múzeumok éjszakáján

A zirci Reguly Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház is csatlakozik a Múzeumok éjszakája országos programsorozatához, időutazásra hívja az érdeklődőket, a harmincas évekbe viszi vissza őket meseautóval, a bálok világába, hangulatába. Lesz legyezőkészítés, bajuszverseny, frizuraformálás, kártyaparti.

Rimányi Zita

Az év egyik legjelentősebb múzeumi eseménye egész Magyarországon a Múzeumok éjszakája. Az elsőt 22 évvel ezelőtt, 2002-ben tartották meg, jellemzően a Szent Iván éjjeléhez legközelebb eső szombati napon. Idén június 22-re esik ez a nap, s ezúttal a Reguly-múzeum egy különleges időutazásra invitálja látogatóit. A Zirci nők című időszaki kiállítás témájához illeszkedő programokkal várja a Múzeumok éjszakájára érkezőket.

Egykori híres zirci bálokban – az 1935-ös pöttyös és az 1937-es magyar bálban – készült fotók. Részlet a Reguly-múzeum Zirci nők című kiállításának összeállításából
Egykori híres zirci bálokban – az 1935-ös pöttyös és az 1937-es magyar bálban – készült fotók. Részlet a Reguly-múzeum Zirci nők című kiállításának összeállításából
Fotó: Rimányi Zita/Napló

A kiállítás kiemelt témája a hölgyek élete az 1930-as években, amelyben a bálok fontos szerepet kaptak. Hosszas készülődés, illemtanórák, táncleckék, elegáns megjelenés, megfelelő kiegészítők, etikettszabályok – ezek mind-mind a báli készülődés elemei. Milyen is lehetett a híres zirci bálok hangulata és a felkészülés légköre az 1930-as években? A Múzeumok éjszakáján ezt szeretnék megidézni, ezért a foglalkozások során az egykori zirci estélyek világában érezhetik magukat a vendégek.

Mire számíthatunk? A múzeum tájékoztatása szerint a hölgyeknek legyezőkészítéssel, szépségszalonnal, aprósütemény készítésével kedveskednek, az uraknak bajuszszépségversennyel és kockás terítős asztaloknál kártyapartival. A Bakonyi Veterán Klub jóvoltából randevúzhatunk egy mai meseautóval, 22 órától pedig az eredeti, az 1934-es Meseautó című filmet nézhetjük meg a múzeumkertben.
Zenei élmény(idő)utazásban is részünk lehet, ugyanis az este szenzációjaként a veszprémi Swing-swing együttes lép fel a múzeumudvarban 21 órától.

A Zirci nők és a Regulyversum – mindent Regulyról című kiállítás ingyenesen tekinthető meg az egész este folyamán. Várnak minden érdeklődőt június 22-én, szombaton 18 és 24 óra között a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházba.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában