Ügyeljünk a mennyiségre is

2024.06.12. 16:00

Bővelkednek finom gombákban az erdők, de legyünk elővigyázatosak!

Bővelkednek ízletes gombákban a bakonyi erdők, ahol érdemes gyűjteni az egészséges finomságokból, javasolta Kovács Alfréd és felesége, Teréz. Azt is mondták, aki nem ismeri a gombákat, mindenképp ellenőriztesse szakemberrel elkészítés, illetve fogyasztás előtt.

Kovács Erika

A házaspár kiemelte, az elmúlt időszak meleg, csapadékos időjárása miatt két-három héttel korábban jelentek meg a szokásoshoz képest az erdőkben a gombák. 

Ehető és gyönyörű gombákat lehet gyűjteni a bakonyi erdőkben
Fotó: családi

A tavaszi kucsmagombák szedése után a mostani túrázások alkalmával már többször nagyobb mennyiségű friss, üde, ízletes vargányákat, sárga rókagombákat, pirulógalócákat találtak. Aláhúzták, érdemes még a szedés napján feldolgozni a gombákat, így megsütni, felszeletelve lefagyasztani, illetve szárítani. A gombák az egészséges táplálkozás szempontjából kiemelkedő jelentőségűek magas fehérje-, vitamin- és ásványianyag-tartalmuk miatt. Nem beszélve arról, hogy fogyasztásukkal színesebbé, változékonyabbá tehetjük étrendünket. Az is kedvező, hogy az erdőben a jó levegőn, madárcsicsergés mellett túrázva lehet szedni, gyűjteni őket. 

Fotó: családi

A házaspár kiemelte, ügyeljünk a mennyiségre, ugyanis naponta személyenként legfeljebb két kilogramm gombát szabad gyűjteni. Aki nem ismeri őket, mindenképp ellenőriztesse gombaszakértővel! Ajánlott az is, hogy még indulás előtt tanulmányozzunk át egy gombaismertető könyvet; és igyekezzünk megelőzni, megakadályozni, hogy a kullancsok a ruházatunk alá jussanak az erdei séta közben! 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában