Ikonikus virág

2024.06.14. 17:32

Levendulás hangulatban: lilában pompázik a Tihanyi-félsziget (képgaléria, videó)

Huszadik alkalommal szervezik meg a Levendulaheteket Tihanyban június 21–30-a között, de az időjárás miatt már kinyílt a félsziget ikonikus virága, így azt már június 14-én, pénteken, a fesztivál megnyitóján is lehetett szedni a tihanyi deltában, a 71-es számú főút mellett.

Kovács Erika

Kontrát Károly országgyűlési képviselő méltatta az új helyszínt, illetve a kiállítást, amit a levendulás köré helyeztek el. Tósoki Imre, Tihany polgármestere a termékfejlesztésekre helyezte a hangsúlyt, amelyek az önkormányzati épületben történnek. 

Balról Tósoki Imre polgármester, Kontrát Károly országgyűlési képviselő és Bende Zsolt, a nemzeti park igazgatója 
Fotó: Nagy Lajos / Napló

Az Illatok Házában Nyárádi Zsolt és Hollán Éva jóvoltából Bittera Gyula, a tihanyi levendula meghonosítójáról szóló kiállítást rendeztek be, Tóth József támogatásával pedig lepárlót helyeztek el egy másik épületben. 

A Tihany Fejlesztéséért Alapítványnak köszönhetően eredetvédett lett a tihanyi levendulaolaj, és az a cél, hogy a tihanyi levendula és olaj a későbbiekben hungarikummá váljon. 

A polgármester aláhúzta: a levendulát ma már sok mindenhez felhasználják, így nemcsak illatszereket készítenek belőle, hanem megtalálható a gasztronómia kínálatában, illetve különféle italokban is – nem beszélve arról, mennyi irodalmi műben említik a félsziget ikonikus növényét.  

A levenduláról, illetve az ültetvényekről Nyárádi Zsolt, az Illatok Háza egyik alapítója is elismeréssel beszélt. 

A köszöntők után Tóth Szabina, a Balatoni KultúrHang Egyesület alapítója, vezetője megnyitotta a nyár végéig megtekinthető fotókiállítást, ami az Illatok Háza mindennapjait mutatja be. 

A megnyitó különleges hangulatát emelte Tóth Szabina zenés előadása.  

Tóth Szabina, a Balatoni KultúrHang alapítója 
Fotó: Nagy Lajos / Napló

Mint ismert, idén jeles évfordulót ünnepel a félsziget egyik legnagyobb rendezvénye, a Levendulahetek programsorozata.

A rendezvényt hagyományteremtő céllal hozta létre a Németh László Művelődési Ház a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársaival együttműködve. 

Az elmúlt húsz év alatt a rendezvény nagy utat járt be, sikerét főként annak köszönheti, hogy igazi tihanyi program, hiszen a levendula Tihany egyik jelképe, nevezetessége, mára valódi brand lett belőle. Az apátság környékén valószínűleg az 1920-as évek előtt is voltak levendulaültetvények. Akkoriban vett bérbe egy nagyobb területet Bittera Gyula, aki korának egyik legnevesebb gyógynövényszakértője volt, aki európai szinten elismert szaktekintélynek számított. A félsziget és a környék klímája igen kellemes, szubmediterrán jellegű, és olyan jól érezte magát itt a levendula, hogy több mint száz hektáron telepedett meg. 

A Levendulahetek létrehozásának elsődleges célja a levendulával kapcsolatos ismeretterjesztés, a hagyományok felelevenítése volt, természetesen szórakoztató formában. A növény reneszánszának köszönhetően sok vállalkozás foglalkozik már a településen a levendulával, a nemzeti park levendulamezőjén kívül több helyen létesítettek levendulaültetvényt, a bencés apátság képviselői és helyi vállalkozók is. 2019 óta ismét van Tihanynak saját levendulalepárlója, megalakították a levendulatanácsot, és a védjeggyel ellátott tihanyi levendulaolaj csak Tihanyban termelt és a településen feldolgozott levendulából készülhet.

Az első Levendulafesztivál 2005. június 25-én volt a Belső-tó partján. Azóta már többhetes rendezvénysorozattá nőtte ki magát, a helyi vállalkozók is csatlakoztak a programokhoz, és a levendulás termékkínálat is egyre szélesebb skálán mozog, a kézműves termékektől egészen a gasztronómiáig. 

A jubileumi rendezvényen a szervezők gazdag programsorozattal várják a vendégeket június 21–30-a között Tihany több helyszínén. A korai jó időnek köszönhetően a levendulamezők a megszokottnál hamarabb borultak lilába, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Szedd magad! akciója már június 14-én elkezdődött. Így, ha valaki szedni, fotózni szeretne, ekkor érdemes Tihanyba jönnie. A rendezvény idejére pedig igazi szülinapi bulit álmodtak meg a szervezők, melynek központi témája az egészség, a testi-lelki jólét lesz, levendulás termékekkel, jó beszélgetésekkel, zenés estekkel. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában