Karácsony előtt elkészülhet

2024.12.13. 20:00

Tökéletes bakonyi töltött káposzta Anci néni trükkjeivel 

Káposztalevélbe csomagolt darált hússal vagy csupasz húsgombócokkal? Friss fejes káposztából vagy savanyú káposztából? Több kérdés adódik töltött káposzta készítése előtt. Az biztos, hogy szinte mindannyian szeretjük. Anci néni trükkjeivel tökéletes lehet, és a bakonyi ízek őrzője azt sem titkolja, több módon is finom.

Brevics Lászlóné Hanich Annát sokan Anci néninek szólítják, ugyanis szakácsoktatóként dolgozott két évtizeden át Zircen. Ő és férje is Olaszfalu díszpolgára. Mindketten sokat tesznek a helyi hagyományos ízek megőrzéséért is. Ezúttal pedig a bakonyi advent sok csodája közül egyhez adott Anci néni tippeket, azt mondta el, mitől lehet igazán tökéletes a töltött káposzta, amit ő is mindig elkészít karácsony előtt. Pár nappal szenteste előtt megfőzi, mert csak finomabb lesz, ha van ideje még jobban összeérni az ízeknek.

Töltött káposzta hagyományosan kerül a karácsonyi asztalra, cikkünkben több tippet adunk ahhoz, hogyan lehet egyszerű az elkészítése és tökéletes az eredmény.
Töltött káposzta hagyományosan kerül a karácsonyi asztalra, cikkünkben több tippet adunk ahhoz, hogyan lehet egyszerű az elkészítése és tökéletes az eredmény. 
Fotó: Karnok Csaba/Mediaworks-archívum

– Természetesen a híres olaszfalui fejes káposzta és disznóvágáskor az olaszfalui hús lehet egy igazán tökéletes töltött káposzta alapja. Ennek az ételünknek Kelet-Magyarországon, Erdélyben és Felvidéken van nagy hagyománya, de vidékünkön, a Bakonyban is régóta elkészítjük – kezdte tájékoztatását Anci néni, és rögtön hozzátette: ha hozzájutunk fermentált, savanyított káposztalevélhez, akkor abba csomagolhatjuk a töltött káposzta húsos töltelékét, mert azt már átjárta a sós lé, így puhább, könnyebb a kis csomagocskák hajtogatása. Ha friss fejes káposztánk van a csomagoláshoz, akkor előtte a leveleket abálólében főzhetjük meg kicsit, azaz csak előfőzni kell. Sós, ecetes lében, hetven-nyolcvan fokos vízben.

Fejes káposzta vagy savanyú káposzta? Mosni vagy nem mosni?

Fejes káposzta és savanyú káposzta is lehet szakértőnk szerint a töltött káposzta alapanyaga. Utóbbi esetében sem mindig szükséges átmosni a savanyú káposztát. Ez attól függ, régebben készült-e és mennyire savanyú lében.

Csomagolt vagy csupasz húsgombócok?

A csomagolt és a csupasz húsgombócos változat egyaránt tökéletes lehet. Igaz, hogy az előbbi mutatósabb, de Anci néni szerint az utóbbi sokkal egyszerűbb, így jobban beleférhet az időnkbe, és a végeredmény ugyanolyan finom.

Brevics Lászlóné és Brevics László is Olaszfalu díszpolgára, mindketten sokat tesznek a helyi hagyományos ízek megőrzéséért is.
Brevics Lászlóné és Brevics László is Olaszfalu díszpolgára, mindketten sokat tesznek a helyi hagyományos ízek megőrzéséért is.
Fotó: Rimányi Zita/Napló

A készítés menete extrákkal

A töltött káposzta készítését egy pörköltalappal kezdhetjük, amibe hagyma, pirospaprika kerül. Majd tehetünk a fazék aljára húsos csontot, szalonnát, kolbászt, füstölt oldalast, ami a konyhában épp kéznél van. Utána jöhet a káposzta és végül a húsgombócok. Azokat le lehet fedni káposztával, és vannak, akik több rétegben váltogatják a káposztát és a húsgombócot. Az a fontos, hogy az így elkészült összeállítást nem szabad kevergetni, forgatni, és nagyon lassan, takaréklángon kell megfőzni. Ez csaknem másfél óráig is eltarthat.

Ha nagyobb adagban készül, még jobb lehet a töltött káposzta. Ha több vendéget várunk, akkor pláne, és olyankor fejenként két-két gombóccal érdemes számolni, s ezek a gombócok azért tojásnál nagyobbak legyenek. Szokás szerint tejföllel lehet tálalni az elkészült ételt.

A híres olaszfalui fejeskáposzta tökéletes alapanyaga lehet a töltött káposztának.
A híres olaszfalui fejes káposzta tökéletes alapanyaga lehet a töltött káposztának.
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Töltött káposzta – Anci néni trükkjei

  • A húsválasztásnál ne a sertéscombot részesítsük előnyben, mert az túl száraz a töltött káposztához. A legjobb a dagadó vagy a tarja ledarálva.
  • Egy kiló húshoz 10 dkg rizs kerülhet és egy tojás, továbbá őrölt bors, fokhagyma, párolt hagyma, pirospaprika. Vizes kézzel kell a gombócokat gyúrni.  
  • Ha csak lapockából készül a húsgombóc, akkor érdemes baconszalonnát (20 dkg) kicsit megsütni, és apróra kockázva a töltelékbe tenni. Kellemesen lazítja a darált hús állagát, puha, zamatos lesz a végeredmény.
  • A nyers fejes káposztából egy kisebb adagot (10 dkg) félretehetünk és egészen apróra kockázhatjuk. Ez is mehet a húsgombócba, a töltelékbe, laza szerkezetűvé, finommá teszi, de nem kell attól félni, hogy szétfő ettől. 
  • A töltött káposzta ízesítéséhez a szokásos fűszerek mellett kaprot és csombort, azaz borsikafüvet is használhatunk, de ezekkel ilyenkor csínján kell bánni, nem szabad túlzásokba esni.

Töltött káposzta bakonyi ízekkel – Anci néni tippje

Ha szalonnát és gombát is teszünk a káposztába, a húsgombócokba, akkor bakonyias lesz a végeredmény, és a megszokott finomság újszerű ízekkel gazdagodik.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!