2025.02.09. 07:00
Anci néni elárulja, hogy készül a tökéletes töpörtyű (képgaléria, videó)
Gyorsan, könnyen, finomat – a Veol Bisztró ebben nyújt videós segítséget. Ezúttal a pénzesgyőri disznóvágás során lestük el a zsír és a töpörtyű készítésének trükkjeit, ahhoz pedig Anci néni ad tanácsokat, hogyan tehetjük meg ezt otthon, kisebb mennyiségű zsírszalonnát feldolgozva. Megéri. Így takarékoskodhatunk, mert egyszerre lesz zsír a főzéshez és a kenyérhez ropogtatnivaló. Töpörtyű. Tyű, de finom!
A Veol Bisztró egyszerűen tálalható mennyei ízeket ígér. Gasztrosorozatunkhoz ezúttal a pénzesgyőri közösségi disznóvágás során készítettünk fotókat és videót, de nemcsak az ott együtt dolgozó böllérektől, segítőiktől kértünk tanácsokat a töpörtyű készítéséhez. Anci nénivel szintén beszéltünk, az ő trükkjeivel igazán tökéletes lehet ez a hagyományos, kedvelt ételünk. S azért érdemes erről többet tudni, mert a szalonna feldolgozása révén nemcsak töpörtyűt kapunk, hanem – mondhatni melléktermékként – zsír is lesz otthon jó darabig, arra pedig szinte minden konyhai munka kezdetekor szükség van.

Fotó: Rimányi Zita/Napló
Brevics Lászlóné Hanich Annát sokan Anci néninek szólítják, ugyanis szakácsoktatóként dolgozott két évtizeden át Zircen. Ő és férje is Olaszfalu díszpolgára. Mindketten sokat tesznek a helyi hagyományos ízek megőrzéséért is. Anci néni már adott tanácsokat Veol Bisztró sorozatunkban és a töltött káposzta készítéséhez is. Most válaszolt a töpörtyű készítése kapcsán több kérdésünkre. Kell hozzá tej vagy nem? Hogyan állapítható meg, hogy készen van? Hogyan oldható meg, hogy ne égjen le? Mi garantálja, hogy finom legyen? Mennyire kell kipréselni és mit használjunk ehhez?
Így készül a tökéletes töpörtyű
Fotók: Rimányi Zita/NaplóDisznóvágás során és kiskonyhában is készülhet
Nem kell disznóvágásra várni, mert, ha szép zsírszalonnát tudunk beszerezni, akkor otthon, kisebb konyhában is készülhet töpörtyű és zsír. Azért a jellegzetes, tömény szagra és a hosszas folyamatra készüljünk fel. Türelemre és odafigyelésre lesz szükség.

Fotó: Rimányi Zita/Napló
A töpörtyű készítésének menete
- A zsírszalonnát először kockázzuk fel ízlés szerinti méretre, de háromszor három centisnél kisebb darabok ne legyenek, inkább kicsit nagyobbak.
- Aztán tegyünk az edényünkbe egy kis vizet, óvatosan eresszük rá a felkockázott szalonnát.
- Ha átmelegedett, akkor tehetünk hozzá egészen kevés tejet, de ez elhagyható. Azért szokták a tejet használni, mert pirosabb, kívül ropogósabb lesz a töpörtyű.
- A töpörtyűt nagyon lassan kell elkészíteni, kis lángon, és szinte folyamatosan kell kevergetni. Különben könnyen leég, hozzátapad az edény falához.
- Az nem jó, ha a zsír megbarnul, ezért pontosan kell megállapítani, mikor van kész a töpörtyű. Ha már feljött a zsír tetejére, akkor ezt a hangjából tudhatjuk: jellegzetesen serceg, csörög.
- Utána a töpörtyűt le kell szűrni és a szűrőben még kicsit ki kell nyomkodni. Ehhez disznóvágásokon van négylábú prés, régi konyhákban speciális nyomófa, de kisebb fémbögre is jó hozzá, illetve megfelel a krumplinyomó is.

Fotó: Rimányi Zita/Napló
A Veol Bisztró tippje
Ha a konyha megtelt a zsírszaggal, akkor egy jó nagy szellőztetés mindenképp szükséges. Utána pedig főzhetünk fahéjas almakompótot. Garantált, hogy így hamar mindenki elfelejti a korábbi kellemetlen szagot és élvezi az otthonos illatot.
Veol Bisztrót nyitottunk
A bakonyiak erdőjárók, a receptrengetegben is eligazodnak. Hónapról hónapra, hétről hétre segítenek a régi ízeket a mai asztalokra tálalni. A Naplóval és internetes oldalával, a veol.hu-val együtt. Minden, ami helyi és ehető. Csak finoman. Jól kifőztük, felpörgetjük, rövid videókon bemutatjuk. Ha csatlakozna kedvenc receptjével sorozatunkhoz, aminek elkészítését is szívesen bemutatja, vagy javaslata van a Veol Bisztróval kapcsolatosan, akkor kérjük, hogy írjon a [email protected] e-mail-címre.