Kezdődik a szezon

2025.02.11. 12:10

Ezt a sós finomságot is ízesíthetjük a medvehagymával

Amint múlik a tél, az első tavaszi növények is megjelennek. A medvehagyma a melegebb domboldalakon már szedhető, és remek pogácsa készülhet belőle.

A pogácsa az egyik legkedveltebb sós süteményünk, amelynek remek ízt ad a beleaprított medvehagyma. Mutatunk egy remek medvehagymás pogácsa receptet!

Amint múlik a tél, az első tavaszi növények is megjelennek. A medvehagyma a melegebb domboldalakon már szedhető, remek pogácsa készülhet belőle.  A medvehagymás pogácsa igazi kedvenc lehet!
Amint múlik a tél, az első tavaszi növények is megjelennek. A medvehagyma a melegebb domboldalakon már szedhető, remek pogácsa készülhet belőle.    A medvehagymás pogácsa igazi kedvenc lehet!
Fotó: nosalty

A medvehagyma és a pogácsa jól illenek egymáshoz

A legjobb recept, a tökéletes medvehagymás pogácsa elkészítéséhez

Hozzávalók: 

  • 450 g finomliszt
  • 120 g vaj (szobahőmérsékletű)
  • 1 kk só
  • 1 tojássárgája
  • 2 dl tejföl
  • 60 ml tej
  • 20 g élesztő
  • fél tk cukor
  • 100 g medvehagyma
    Az elkészítés során a langyos tejhez adjuk a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. Az átszitált liszthez hozzáadjuk a sót, a puha vajat elmorzsoljuk benne, majd beletesszük a tojássárgáját, tejfölt és a felfuttatott élesztőt. Dagasztás után kelesszük duplájára fél óra alatt langyos helyen, letakarva. Nyújtsuk ki, és kenjük be vajjal a tetejét. A felaprított medvehagyma felét oszlassuk el a tésztán, majd csavarjuk fel, ahogyan a bejglit szoktuk. A tekercs két végét hajtsuk fel egymásra, majd hagyjuk pihenni fél órát letakarva. Azután nyújtsuk ki hosszúkás alakúra, és szórjuk rá a medvehagyma másik felét is. Hajtogassuk ismét egymásra, majd nyújtsuk ki kétcenti vastagra. A hajtogatást addig ismételhetjük, amíg szeretnénk, minél rétegesebb a végeredmény, annál finomabb lesz a tészta. A kinyújtott tészta tetejét éles késsel kockázzuk be, majd szaggassuk ki, a medvehagymás pogácsa minden darabját tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. A pogácsák tetejét kenjük meg egy felvert tojással, majd rakjuk őket 180 fokos előmelegített sütőbe, és süssük őket készre nagyjából 15 perc alatt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában