Kezdődik a szezon
2025.02.11. 12:10
Ezt a sós finomságot is ízesíthetjük a medvehagymával
Amint múlik a tél, az első tavaszi növények is megjelennek. A medvehagyma a melegebb domboldalakon már szedhető, és remek pogácsa készülhet belőle.
A pogácsa az egyik legkedveltebb sós süteményünk, amelynek remek ízt ad a beleaprított medvehagyma. Mutatunk egy remek medvehagymás pogácsa receptet!

Fotó: nosalty
A medvehagyma és a pogácsa jól illenek egymáshoz
A legjobb recept, a tökéletes medvehagymás pogácsa elkészítéséhez
- 450 g finomliszt
- 120 g vaj (szobahőmérsékletű)
- 1 kk só
- 1 tojássárgája
- 2 dl tejföl
- 60 ml tej
- 20 g élesztő
- fél tk cukor
- 100 g medvehagyma
Az elkészítés során a langyos tejhez adjuk a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. Az átszitált liszthez hozzáadjuk a sót, a puha vajat elmorzsoljuk benne, majd beletesszük a tojássárgáját, tejfölt és a felfuttatott élesztőt. Dagasztás után kelesszük duplájára fél óra alatt langyos helyen, letakarva. Nyújtsuk ki, és kenjük be vajjal a tetejét. A felaprított medvehagyma felét oszlassuk el a tésztán, majd csavarjuk fel, ahogyan a bejglit szoktuk. A tekercs két végét hajtsuk fel egymásra, majd hagyjuk pihenni fél órát letakarva. Azután nyújtsuk ki hosszúkás alakúra, és szórjuk rá a medvehagyma másik felét is. Hajtogassuk ismét egymásra, majd nyújtsuk ki kétcenti vastagra. A hajtogatást addig ismételhetjük, amíg szeretnénk, minél rétegesebb a végeredmény, annál finomabb lesz a tészta. A kinyújtott tészta tetejét éles késsel kockázzuk be, majd szaggassuk ki, a medvehagymás pogácsa minden darabját tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. A pogácsák tetejét kenjük meg egy felvert tojással, majd rakjuk őket 180 fokos előmelegített sütőbe, és süssük őket készre nagyjából 15 perc alatt.
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Feliratkozom a hírlevélre