Veol Bisztró

2025.05.11. 07:00

Így sütik a bodzát a Bakonyban, a nagymamáiktól tanulták (képgaléria, videó, recept)

Gyorsan, könnyen, finomat – a Veol Bisztró ebben nyújt segítséget. Ezúttal Borsi Anita a palacsintatésztában kisütött bodzavirág receptjével csábított el minket, el is készítette olvasóinknak. A bakonyi sült bodzavirág receptje következik: jól kifőztük, felpörgetjük, rövid videónkon bemutatjuk, hogyan sütötték meg a jásdi Bodzanapon.

A bakonyiak erdőjárók, az erdő, a mező adta növényeket, fűszereket jól alkalmazzák, a receptrengetegben is eligazodnak. Hónapról hónapra, hétről hétre segítenek a régi ízeket a mai asztalokra tálalni a Naplóval és internetes oldalával, a veol.hu-val együtt. Ezúttal bodzás recept került terítékre. A Veol Bisztró sorozatában most olyan palacsinta receptjét mutatjuk be, ami nem is igazi palacsinta, de mégis van köze hozzá, és olyan desszert, amit vétek kihagyni. Egy ékszerdoboznak számító zsákfalu fesztiválján, Jásd Bodzanapján követhettük kameránkkal az elkészítést, a bodzavirág kisütését.

Palacsinta a bodzavirág tányérjából – A bakonyi ékszerdoboz, Jásd fesztiválján, a Bodzanapon készítették el a helyiek a sült bodzavirágot. Borsi Anita adott tanácsokat a tésztájához, a kisütéséhez.
Palacsinta a bodzavirág tányérjából. A bakonyi ékszerdoboz, Jásd fesztiválján, a Bodzanapon készítették el a helyiek a sült bodzavirágot. Borsi Anita adott tanácsokat a tésztájához, a kisütéséhez.
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Palacsintatésztába mártott bodzavirágtányér – Hozzávalók

  • 1 kg liszt
  • 3 tojás
  • 1 kiskanál só
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • tej
  • ásványvíz vagy szódavíz
  • zsír vagy olaj
A sült bodzavirághoz a palacsintatésztát csomómentesre kell keverni. Édes kis virágfelhők kerülnek majd a tányérra.
Fotó: Rimányi Zita/Napló

A bodzapalacsinta, vagyis a sült bodzavirág elkészítése

  1. A hozzávalókat keverjük össze, de a palacsinta esetében szokásosnál sokkal sűrűbbre. Fontos, hogy csomómentes legyen, ezért habverőt is használhatunk.
  2. Utána még hígítjuk egy kicsit tejjel vagy ásványvízzel a tésztát, de így is sűrűbb kell maradjon, mint a palacsintatészta. Olyan legyen, mint az amerikai palacsinta tésztája. 
  3. A frissen szedett bodzavirágok tányérjait nem szabad megmosni, de csak olyan helyről szedjünk, ami nincs közel közúthoz, másfajta szennyezéshez. 
  4. Az illatos virágokat mártsuk bele a tésztába, úgy, hogy csak a szára maradjon ki belőle. Kicsit meg is mozgathatjuk a tésztában. Amikor kiemeljük belőle, akkor egy kicsit csepegtessük le, hogy majd ne csak a tészta, hanem a bodzavirág ízét is jól érezhessük kóstoláskor. 
  5. Akkor tegyük bele a zsírba vagy olajba, amikor az már forró.
  6. Pár percig, hosszabb ideig tarthat a kisütése, mint a palacsintáé, mert a közepének is át kell sülnie. Édes kis felhők kerülnek majd a tányérra. Akkor vannak készen, amikor kívülről étvágygerjesztően világosbarnák. 
  7. Konyhai törlőre téve a zsiradék egy része felszívódik.
  8. Fahéjas porcukorral tálalhatjuk a bodzapalacsintát.
  9. Akkor jó, ha nem túl vékony, azaz van mibe harapni, de azért kicsit roppanósak a virágocskák.

Bodzapalacsinta másképp

Az is jó megoldás, ha a friss bodzavirágokat a szárukról leszedve beletesszük a palacsintatésztába, és azt a szokásos módon megsütjük. Ám ilyenkor nem lesz annyira intenzív a bodzaíz, mint a virág tányérjának egyben történő kisütésekor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában