Receptek

2025.07.01. 10:00

Balaton a tányérodon: Így készítsd el otthon a legmenőbb strandételeket!

Ahogy beköszönt a nyár, mindannyiunk szívében feldereng a balatoni strandok hangulata: a naptej illata, a gyerekzsivaj, és persze a klasszikus strandételek utánozhatatlan aromája. A jó hír az, hogy a nyaralás legfinomabb pillanatait nem kell feltétlenül a parton keresni, mert ezek a fogások otthon is könnyen elkészíthetők, és garantáltan előhozzák a nyári nosztalgiát!

A strandételek titka a frissesség, a roppanós textúrák és a telt, otthonos ízek, amit némi gyakorlattal és a megfelelő receptekkel bárki elkészíthet a saját konyhájában is. Akár egy laza hétvégi ebédre, akár egy kerti grillezés mellé tálalnád, ezek a fogások biztosan leveszik a lábáról a családot és a barátokat is.

A sajtos-tejfölös lángos még mindig a legnépszerűbb strandételek egyike
A sajtos-tejfölös lángos még mindig a legnépszerűbb strandételek egyike
Fotó: MW-archív

A legjobb strandételek otthonra – receptekkel!

Sajtos-tejfölös lángos

50 dkg lisztet keverj össze 2 teáskanál sóval. 2,5 dkg élesztőt futtass fel 3 dl langyos tejben 1 teáskanál cukorral. Öntsd a liszthez, adj hozzá még 1 dl langyos vizet, és gyúrj lágy tésztát. Keleszd 1 óráig, majd olajos kézzel formázz lángosokat, és süsd ki forró olajban. Tejföllel (kb. 2 dl) megkenve, 15–20 dkg reszelt sajttal megszórva tálald.

Sült hekk ecetes uborkával

DSC_0771
A hekk, bár nem a Balatonból van, mégis a legnépszerűbb balatoni halétel 
Fotó: MW-archív

4 db (kb. 20–25 dkg-os) hekktörzset sózz meg kívül-belül, és pihentesd hűtőben 2 órát. Forgasd lisztbe (kb. 10 dkg), majd forró olajban (kb. 1 liter) süsd ropogósra, oldalanként 5-6 percig. Papírtörlőn csepegtesd le. Ecetes uborkával (kb. 3-4 db vagy 1 üveg) és friss kenyérrel kínáld. Egy kis citromlé még feldobja az ízét.

Főtt kukorica

Egyszerű, mégis nagyszerű finomság a főtt kukorica
Illusztráció: Pexels

4 cső kukoricát tisztíts meg, és tedd egy nagy lábasba. Önts rá annyi vizet, hogy ellepje, tegyél bele 1 teáskanál cukrot és 1 teáskanál sót. Forrald fel, majd főzd fedő alatt 20–30 percig, amíg puha nem lesz. Ha édesebbre vágysz, dobj a vízbe 2 evőkanál vajat is. Tálalás előtt sózd meg, és akár vajjal is megkenheted.

Palacsinta (alaptészta)

Töltheted lekvárral, kakaóval, fahéjas cukorral vagy Nutellával a palacsintát 
Illusztráció: Pexels

3 tojást keverj el 25 dkg liszttel, majd fokozatosan adj hozzá 4 dl tejet és 1 dl szódát. Ízesítsd egy csipet sóval és 1 evőkanál olajjal. Pihentesd a tésztát 30 percig, majd forró, enyhén olajozott serpenyőben süsd ki a palacsintákat. Kb. 10–12 darab lesz belőle. Töltheted lekvárral, kakaóval, fahéjas cukorral vagy Nutellával.

Spirál krumpli

4 közepes krumplit alaposan moss meg, majd hurkapálcára szúrva spirál alakban vágd be késsel vagy spirálvágóval. Óvatosan nyisd szét, kend meg olajjal, fűszerezd sóval, paprikával vagy fokhagymaporral. 180 °C-os sütőben süsd kb. 30 percig ropogósra, vagy forró olajban is kisütheted. Kívül ropogós, belül puha, és látványosabb, mint a chips!

A recepteket részletesen a Mindmegette oldalon olvashatod el! 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!