pápa

2018.04.21. 08:10

A tűzben edzett férfi: a kovács kezében a fém életre kel

Csiszár Gyula kovács, népi iparművész húsz éve tevékenykedik a szakmában. Kovácsműhelyében testközelből osztotta meg kihalófélben lévő mestersége titkait.

Laskovics Márió

Csiszár Gyula tűzben edzi az anyagot

Csiszár Gyula kovács, népi iparművész 1998-ban kezdett foglalkozni a fémek kovácstűzben való megmunkálásával. Először anyósa népművészeti boltjához készített kirakatrácsot, ami a szomszédoknak is annyira megtetszett, hogy ők is rendeltek. Akkoriban még semmiféle, a kézi kovácsoláshoz szükséges eszköz nem állt rendelkezésére, állattartó-telepi gépész végzettsége ellenére mégis beleszeretett a vas mint anyag megmunkálásába, s szépen apránként felépítette mára széles körben ismert, megélhetést nyújtó vállalkozását. Jól felszerelt, egyedülálló, folyamatosan bővülő, fejlődő kovácsműhelyében beszélgettünk.

Csiszár Gyula kovács, népi iparművész munka közben

Mint mondta, az ódivatúnak tűnő szakmából meg lehet élni, persze a megrendelések intenzitásának függvényében. Szerencsére mostanság ellátják megbízásokkal. Elsősorban ablakrácsokat, kapukat, kerítéseket, hófogókat készít, ritkán szerszámokat is javít. Egy harminc méteres kerítésen például két éve dolgozik.

– A szakma választásában a fő motivációm az volt, hogy szép, egyedi ablakrácsokat alkossak, ne „börtönrácsok” mögött kelljen élniük az embereknek. Amíg nem tudják, hogy egyáltalán még létezik ilyesmi, addig azt se tudják, hogy személyre szóló kovácsoltvas termékeket vásárolhatnak – toldotta hozzá.

A harminc méteres kerítés utolsó eleme az asztalon, a többi a falhoz támasztva

A munkafolyamatok kapcsán elmondta, főleg a helyszíni szemle során tapasztalt látható környezet dönti el, milyen stílusú kovácsoltvas készül. Ezt követi a tervezés, a megrendelővel való egyeztetés. Majd pedig a tényleges – többszöri, fokozatos kovácstűzzel történő hevítésből, kézi kovácsolásból álló – vasmegmunkálás következik, ami elmondása szerint nem kemény fizikai, sokkal inkább kitartást igénylő munka. Ha figyelmetlenségből adódóan megpattan az anyag, meghegeszti, nem hagyja kárba veszni az addigi megmunkálást.

Országos és nemzetközi kovácsversenyeken, találkozókon elért elismerései is ékítik a műhelyet

Tagja az Országos Kovácsmíves Céhnek, valamint a Zala Megyei Népművészeti Egyesületnek. 2002 óta részt vesz országos és nemzetközi kovácsversenyeken, találkozókon, ahol kimagasló eredményeket ért el. Legbüszkébb mégis arra, ha a megrendelőnek örömet szerezhet. Időnként táborokat, szakmai bemutatókat tart. Azonban egyre kevesebb energiája jut arra, hogy a hétvégéit is a munkára áldozza. Igény szerint néha fogad érdeklődő csoportokat, legutóbb a pápai honismereti körnek tartott átfogó szakmai ismertetőt, bemutatót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában