a természet zöld kincse

2018.03.17. 18:30

A Bakonyban is szedhetjük a medvehagymát

Valamivel korábban a megszokottnál, de idén is megkezdődött a medvehagyma szezon.

Szauer Annamária

Tengernyi medvehagyma Fotó: pixabay.com

Az ízletes növényt pár évvel ezelőtt fedezték fel újra, azóta reneszánszát éli. Az élelmiszerüzletekben és a piacon is hozzájuthatunk, de ha kedvünk van magunk is szedhetünk.

Fesztivált is rendeznek a növény jegyében

A Bakonyban az elsőszámú lelőhelye Bakonybél térsége. Itt már fesztivált is rendeznek a növény jegyében. De érdemes körbenézni a Burok-völgyben vagy Zirc, Pécsely és Eplény környékén is. A nedves, árnyas területeken kell keresni, mivel ezt a közeget kedveli. Az utaktól távolabb eső, elhagyatottabb helyeket részesítsük előnyben.

Tengernyi medvehagyma Fotó: pixabay.com

Ne keverjük össze a gyöngyvirággal!

Élénkzöld leveleit virágzás előtt kell gyűjteni és lehetőleg frissen használjuk fel. Illata jellegzetes fokhagyma szagú. Ezt mindenképp érdemes ellenőrizni, ugyanis ezzel lehet a legkönnyebben megkülönböztetni a súlyosan mérgező gyöngyvirágtól. Fontos tudni, hogy csak állami és nem természetvédelmi területen lehet szedni engedély nélkül. Egy személy naponta magáncélra maximum két kilót gyűjthet be.

Ha sikeresen beszereztük a medvehagymát, az alábbi linken rengeteg finom receptet találhatunk hozzá:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában