VEOL Recept

2018.04.25. 16:45

Mennyei diétás recept: Próbálja ki a bulgurt! – videó

Finomat, egészségeset, sokat enni olcsón, gyorsan úgy, hogy közben fogyunk? Nem csalás, nem ámítás!

Horváth Virág

Fotó: mindmegette.hu

Már április vége van, és nem tudja, hogyan kezdjen neki az alakformálásnak? Unja a zöldségeket? Ne kínozza magát, a VEOL Recept sorozatunkban olyan ételeket mutatunk be, amelyek nem csak diétásak, de laktatóak, finomak, olcsók, és nagyon gyorsan elkészíthetők is!

A mostani receptünk alapja: a bulgur, vagyis tört búza. Előfőzött, szárított búzaszemek, melyek különböző méretben kaphatók a rizsszemnyitől az egészen apróra őrölt változatig.

A bulgur gazdagabb rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a rizs vagy a kuszkusz. Glikémiás indexe 46, míg a sima rizsé 70-90 körül van. B-vitamin és vas is van benne jócskán, ezért nagyon sok dietetikus javasolja a fogyasztását.

A bulgur nagyobb szemű fajtáit köretnek készítsük el. Mivel elő van főzve, elég csak forró vízzel felönteni, és néhány percig, csupán addig főzni, míg a folyadékot beissza. A csomagoláson mindig találunk elkészítési útmutatót, mert a különböző méretű őrleményekhez más és más folyadékmennyiség és párolási idő szükséges.

CSIRKÉS-GOMBÁS BULGURRAL TÖLTÖTT KALIFORNIAI PAPRIKA

(A receptet a mindmegette.hu-n találtam, egy kicsit azonban átvariáltam. Akit érdekel az eredeti recept, kattintson IDE!)

HOZZÁVALÓK

6 db különböző színű kaliforniai paprika

Konyhakész bulgur főzőtasakban – 2x125g (egy doboz)

szárított oregánó

bors

fokhagymaszirom

kb 1 kg csirkemellfilé

2 ek olívaolaj + a kenéshez

200 g gomba (egy konzerv)

sűrített paradicsom konzerv 2x125g (két konzerv)

ELKÉSZÍTÉS:

A bulgurt a dobozon látható módon megfőzzük (körülbelül 20 perc alatt). Közben apróra vágjuk a csirkemellet, befűszerezzük, és kevés olívaolajon serpenyőben megsütjük, amikor már átsült, ráöntjük a leszűrt gombakonzervet, és a két paradicsomkonzervet, és főzzük még együtt őket 5-7 percig. A kaliforniai paprika tetejét levágjuk, a közepét óvatosan eltávolítjuk. A kalapokat ne dobjuk el, jegyezzük meg, melyik hová tartozik – ne kövessék el az én hibámat-, tegyük félre a paprikákat. Az elkészült bulgurt, és csirkemellet keverjük össze egy jó nagy tálban, majd a paprikák testébe tömködjük az elkészült csirkés-gombás bulgurt. Ne féljünk tőle, nyomogassuk le, hogy minél tömöttebb legyen a paprika! Ami más nem fér a paprikákba, tegyük félre, fogyasszuk később egytálételként.

A megtöltött paprikákat állítsuk egy tepsibe (én kicsit levágtam az aljáról, úgy, hogy ne lyukadjon ki, de egyenes legyen), kenjük be az oldalát, és a kalapokat egy kis olívaolajjal, és helyezzük a kalapokat a paprikákra – ugye még emlékeznek, melyik melyikhez tartozik?

Nagyon jó! Az előmelegített sütőben 20 percig süssük, amíg a paprika megsül, de még nem esik össze, vagy ég oda!

Az elkészült töltött paprikát tálaljuk friss salátával. Ha unjuk a friss zöldségeket, akkor most örülni fognak. Mutatunk hozzá zöldségköret receptet.

Fotó: mindmegette.hu

Boros-mustáros pároltzöldségköret

Ahogy a neve is mutatja a hozzávalók: bor, mustár és zöldségek. Először összevágom a zöldségeket. Én zellerszárat, sárgarépát és paradicsomot, de tulajdonképpen bármit lehet. A lényeg, hogy kevés olívaolajon előbb a zellerszárat süssük meg, majd tegyük rá a sárgarépát és a paradicsomszeleteket (vagy amit szeretnénk), és hagyjuk, hogy a paradicsom levében összepárolódjon minden. Amikor már közel járunk a végéhez, locsoljunk rá egy kis bort (fehéret vagy vöröset), és nyomjunk rá egy kis mustárt. Ne fintorogjunk, higgyék el, finom lesz! Keverjük össze ezt az egész masszát, hagyjuk összerottyanni 5-7 percig, és kész is.

Önnek is van egy jó diétás receptje?

Küldje el nekünk a [email protected]-ra, és kollégáink elkészítik!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában