Téli vitaminbomba

2018.01.11. 10:12

Gyümölcssaláta diétásan! A veszprémi piacon minden hozzávalót megtalál

A téli hónapokban könnyebben támadnak meg bennünket a betegségek, és a téli fáradtság, de a vitaminpótlással ez is elkerülhető.

veol.hu

A veszprémi piac jelenlegi árai is olyan pénztárcabarát megoldásokat kínál a vitaminpótlásra, ami egyszerű, diétás és nagyon finom.

A téli gyümölcssalátához elég pár hozzávaló:

20 dkg tisztított mandarin A piacon: 248-440 Ft

20 dkg körte A piacon: 380-480 Ft

10 dkg banán A piacon: 348-398 Ft

10 dkg alma A piacon: 298-380 Ft

1 ek méz A piacon: 1300-2000 Ft

citromnak a leve A piacon: 580 Ft

A gyümölcsöket vágjuk kis darabokra, locsoljuk meg mézzel és citromlével, és hagyjuk állni szoba-hőmérsékleten fél-egy órát.

De miért pont ezeket a gyümölcsöket?

Az almában előforduló fő antioxidánsok főleg az alma héjában vannak jelen: quercetin glycosid, a phloretin glycosid, a chlorogénsav és az epicatechin. A flavonoidok emellett erősítik az immunrendszert, rákmegelőző, gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bírnak, segítenek a vírusok és baktériumok leküzdésében, májvédő szerepet is betöltenek. Az ásványi anyagok egész garmadáját hordozza magában. A kálium, a kalcium, a cink, a fluor, a jód, a szelén együttesen szükségesek az ellenálló immunrendszer kialakulásához, egészségünk megőrzéséhez.

A mandarin kiváló folsav, béta-karotin, A-,B-, C- vitamin, valamint kálium és magnézium forrás. A hatalmas C-vitamin tartalma miatt elősegíti a zsírbontást, így remek kiegészítője a diétáknak. A mandarinban található gyümölcsolaj görcsoldó hatású, de nemcsak izomgörcsök esetében, hanem görcsös hasmenés, hörghurut, súlyos köhögés esetén is csodákra képes. Méregtelenítő-, salaktalanító kúra vagy diéta szerves része lehet, ugyanis vértisztító. Segít a vörösvértesteknek visszatartani az oxigént. Erős menstruáció esetén enyhítheti a vérzés mértékét. Semlegesíti a felesleges gyomorsavat, és nem utolsó sorban immunerősítő hatású.

Egy közepes méretű körte elfogyasztásával biztosítjuk napi C-vitamin-szükségletünk 12 és K-vitamin szükségletünk 10 százalékát, káliumszükségletünk 6 százalékát, valamint kisebb mennyiségeket juttatunk szervezetünkbe kalciumból, vasból, magnéziumból, riboflavinból, folsavból és B-6 vitaminból. Tartalmaznak ezen kívül karotenoidokat, flavonolokat és a vörösebb héjú körték antocianinokat is. A körte rendszeres fogyasztása csökkenti az elhízás, a cukorbetegség és a szívroham esélyét.

banánban található A-, C-, E-, K-vitaminok mellett megtalálható majdnem az összes B-vitamin is. A B1-, B2-, B3-, B6 vitaminok gondoskodnak a vörösvérsejtek kialakulásáról, az idegrendszer megfelelő működéséről, segítenek a stresszmentes mindennapokban. A K-vitamin a csontképződésben játszik fontos szerepet, akár csak a kalcium, ami szintén megtalálható a banánban. A kalcium mellett a vérképzéshez elengedhetetlen vas és az immunrendszert védő cink is jelen van ebben a gyümölcsben. Magasabb kalóriatartalma mellett a glükózból, fruktózból és szacharózból felépülő cukortartalma hosszan elnyújtva biztosít energiát a szervezet számára. A banánban található triptofán nevű fehérjének köszönhetően nem csak jóllakottak és egészségesek leszünk, hanem boldogok is. Ez a fehérje ugyanis segít a szervezetnek szerotonint és dopamint előállítani, amely vegyi anyagok részben felelősek a boldogságérzetünkért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában