2017.09.20. 09:53
Mit főzzünk ma? Irány a veszprémi piac!
Ha még mindig nem sikerült eldönteni, mi legyen az ebéd, adunk egy tippet.
A veszprémi háziasszonyok jó helyzetben vannak, hiszen ha megunták a szupermarketek szürkeségét, csak elsétálnak a piacig, és frissen, a termelőtől vehetik meg a hozzávalókat a laktató ételekhez. Az őszi időszakban a testünk szükségletei is megváltoznak, elkezdünk felkészülni a télre, így a saláták, és grillezett húsok lassanként kiszorulnak a mindennapi étkezéseinkből.
Érdemes tehát ilyenkor a szezonális zöldségek között válogatni, amiben a veszprémi piac is bővelkedik, ha a megfelelő vitaminbevitelt akarjuk biztosítani: a cékla (a piacon: 198 Ft/kg ) például nem csak salátaként, de süteménybe sütve is jól megállja a helyét, vagy gondoljunk csak a sütőtökre (280 Ft).
A hideg beköszöntével viszont egyre jobban kívánjuk a nehezebb ételeket. Viszont nem szabad elfelejtenünk, hogy a kiadósabb, húsosabb ételeket is el lehet készíteni kevesebb zsiradékkal, zöldségekkel, finomat, erre mutatunk most egy nagyon egyszerű és gyors receptet:
Őszi csirkés színkavalkád
Ebben a szürke időben jól esik a szemünknek és gyomrunknak egyaránt, ha feldobjuk az ételeinket különböző színekkel. Ebben a receptben dominál a zöld és a piros, de meglátják majd, hogy csak olyan dolgok nem kerülhetnek ebbe az ételbe, amit mi nem akarunk.
Hozzávalók 5 főre:
(A feltüntetett árak a veszprémi piacra vonatkoznak!)
Ha van egy-két kis kuktánk, gyorsabban mennek az előkészületek, de a gyakorlott háziasszonyoknak egy-két darab zöldség felaprítása pillanatokba telik.
A metódus rendkívül egyszerű, a nem túl apróra darabolt hagymát (újat és lilát is) a baconnal együtt megpirítom a bacon kisülő zsiradékában.
Majd az apró kockákra vágott csirkemellet beleöntöm, és megpirítom, amíg meg nem fehéredik. Amikor már a hús nagy része fehér, felöntöm két deci vízzel, ízesítem, sóval, borssal, majorannával és fokhagymával, és hagyom párolódni. A csirkének nem kell sok idő, ha sertéssel vagy marhával tesszük ugyanezt, ez egy hosszadalmas procedúra is lehet, tehát aki gyorsan szeretne végezni, az inkább maradjon a csirkénél. Körülbelül 15 perc után mehet bele az apróra vágott sárgarépa, és a paradicsom.
Amíg ezek összefőnek, szeleteljük fel a paprikákat. A 30. percben a gombát (én konzervgombát használtam amit előtte folyóvízzel átmostam, hogy ne legyen fémes íze), és az összevágott paprikát is borítsuk bele, kavarjuk meg, fedjük le.
Elkezdhetjük a köretet hozzá. Én trikolor tésztát főztem ki hozzá, 5 főre nagyjából fél kilót. Természetesen párolt zöldségkörettel, tarhonyával, rizzsel is nagyon finom, választás kérdése.
Amikor összeesett a paprikánk, öntsük rá az egészre a főzőtejszínt, majd hagyjuk „összerottyanni” a fazékban az egészet. Egy-két perc után elzárhatjuk alatta a gázt, addigra a tésztánk is elkészül.
Ebben a formájában is tálalható raguként, de egy jénai tálba öntve a tésztát és a ragut, vastagon megszórva a tetejét betesszük a sütőbe még 5-6 percre, akkor még különlegesebb ételt kaphatunk.
Elkészítési idő: 50 perc
Szint: Könnyű