Recept

2017.09.20. 09:53

Mit főzzünk ma? Irány a veszprémi piac!

Ha még mindig nem sikerült eldönteni, mi legyen az ebéd, adunk egy tippet.

Horváth Virág

A veszprémi háziasszonyok jó helyzetben vannak, hiszen ha megunták a szupermarketek szürkeségét, csak elsétálnak a piacig, és frissen, a termelőtől vehetik meg a hozzávalókat a laktató ételekhez. Az őszi időszakban a testünk szükségletei is megváltoznak, elkezdünk felkészülni a télre, így a saláták, és grillezett húsok lassanként kiszorulnak a mindennapi étkezéseinkből.

Érdemes tehát ilyenkor a szezonális zöldségek között válogatni, amiben a veszprémi piac is bővelkedik, ha a megfelelő vitaminbevitelt akarjuk biztosítani: a cékla (a piacon: 198 Ft/kg ) például nem csak salátaként, de süteménybe sütve is jól megállja a helyét, vagy gondoljunk csak a sütőtökre (280 Ft).

A hideg beköszöntével viszont egyre jobban kívánjuk a nehezebb ételeket. Viszont nem szabad elfelejtenünk, hogy a kiadósabb, húsosabb ételeket is el lehet készíteni kevesebb zsiradékkal, zöldségekkel, finomat, erre mutatunk most egy nagyon egyszerű és gyors receptet:

 

Őszi csirkés színkavalkád

Ebben a szürke időben jól esik a szemünknek és gyomrunknak egyaránt, ha feldobjuk az ételeinket különböző színekkel. Ebben a receptben dominál a zöld és a piros, de meglátják majd, hogy csak olyan dolgok nem kerülhetnek ebbe az ételbe, amit mi nem akarunk.

Hozzávalók 5 főre:

  • 1 kg csirkemellfilé
  • 2 darab kápia paprika (248 Ft/kg)
  • 2 darab zöld harangpaprika (480 Ft/kg)
  • 2 darab paradicsom (298 Ft/kg)
  • 2 darab sárgarépa (180 Ft/kg)
  • újhagyma zöldje (198 Ft/kg)
  • 1 nagy fej lilahagyma (298 Ft /kg)
  • 1 gerezd fokhagyma (1480 Ft/kg)
  • bacon
  • gomba ízlés szerint (380 Ft/kg)
  • 180 ml főzőtejszín
  • reszelhető sajt
  • só, bors, fűszerek
  • (A feltüntetett árak a veszprémi piacra vonatkoznak!)

    Ha van egy-két kis kuktánk, gyorsabban mennek az előkészületek, de a gyakorlott háziasszonyoknak egy-két darab zöldség felaprítása pillanatokba telik.

    A metódus rendkívül egyszerű, a nem túl apróra darabolt hagymát (újat és lilát is) a baconnal együtt megpirítom a bacon kisülő zsiradékában.

    Majd az apró kockákra vágott csirkemellet beleöntöm, és megpirítom, amíg meg nem fehéredik. Amikor már a hús nagy része fehér, felöntöm két deci vízzel, ízesítem, sóval, borssal, majorannával és fokhagymával, és hagyom párolódni. A csirkének nem kell sok idő, ha sertéssel vagy marhával tesszük ugyanezt, ez egy hosszadalmas procedúra is lehet, tehát aki gyorsan szeretne végezni, az inkább maradjon a csirkénél. Körülbelül 15 perc után mehet bele az apróra vágott sárgarépa, és a paradicsom.

    Fotó: Horváth Virág

    Amíg ezek összefőnek, szeleteljük fel a paprikákat. A 30. percben a gombát (én konzervgombát használtam amit előtte folyóvízzel átmostam, hogy ne legyen fémes íze), és az összevágott paprikát is borítsuk bele, kavarjuk meg, fedjük le.

    Ez adja meg a színét az egésznek. Fotó: Horváth Virág

    Elkezdhetjük a köretet hozzá. Én trikolor tésztát főztem ki hozzá, 5 főre nagyjából fél kilót. Természetesen párolt zöldségkörettel, tarhonyával, rizzsel is nagyon finom, választás kérdése.

    Fotó: Horváth Virág

    Amikor összeesett a paprikánk, öntsük rá az egészre a főzőtejszínt, majd hagyjuk „összerottyanni” a fazékban az egészet. Egy-két perc után elzárhatjuk alatta a gázt, addigra a tésztánk is elkészül.

    Fotó: Horváth Virág

    Ebben a formájában is tálalható raguként, de egy jénai tálba öntve a tésztát és a ragut, vastagon megszórva a tetejét betesszük a sütőbe még 5-6 percre, akkor még különlegesebb ételt kaphatunk.

    Fotó: Németh Csaba

     

    Elkészítési idő: 50 perc

    Szint: Könnyű

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában