kert

2017.11.19. 10:11

Édenkert Bakonybél szívében

Imádkozzál és dolgozzál! – hangzik a sokak számára ismerős bencés jelmondat, amely a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostorban élő szerzetesek mindennapjait ma is meghatározza.

Leitner Vera

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A monostorban egész éven át bőven akad munka, s a monostor kertjében megtermelt alapanyagokból készült termékek már nemcsak a turistákat vonzzák, de ezeknek köszönhetően a bakonybéli szerzetesek is egyre közelebb kerülnek az önfenntartó gazdálkodáshoz. Baky Anna, a monostor termékmenedzsere arról mesélt, milyen eszközökkel sikerült mindezt elérni, s hogyan maradhat gazdaságilag fenntartható, sőt, versenyképes a XXI. században egy szerzetesrend.A monostorban egész éven át bőven akad munka, s a monostor kertjében megtermelt alapanyagokból készült termékek már nemcsak a turistákat vonzzák, de ezeknek köszönhetően a bakonybéli szerzetesek is egyre közelebb kerülnek az önfenntartó gazdálkodáshoz. Baky Anna, a monostor termékmenedzsere arról mesélt, milyen eszközökkel sikerült mindezt elérni, s hogyan maradhat gazdaságilag fenntartható, sőt, versenyképes a XXI. században egy szerzetesrend.A bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor a Pannonhalmi Bencés Főapátság alá tartozó függő perjelség. A monostor teljes területe körülbelül öt hektár, s megközelítőleg másfél hektár az, amit megművelnek a szerzetesek és munkatársaik; ennek egy része gyógynövényes, egy része pedig gyümölcsös.

– Ebben a másfél hektárban nem merül ki az a terület, ahonnan gyógynövény származhat, hiszen számos alapanyagot gyűjtenek is a szerzetesek, a környező erdőkből, mezőkről vagy a négy hektáron elterülő arborétum területéről szerzik be az egyes növényeket – emeli ki Baky Anna, a Szent Mauríciusz Monostor termékmenedzsere.

– A gyógynövényesünk egy kis levendulásból áll, mögötte a kerti körülmények közt termeszthető egyéb, körülbelül tíz-tizenötféle gyógynövény található, köztük például zsálya, menta, citromfű, bazsalikom, körömvirág, bíbor kasvirág. A gyümölcsösben fekete ribizli és jostabokrok találhatók, illetve gyümölcsfák, főleg alma. De lekvárt mondjuk nemcsak a gyümölcsösben termett növényekből tudunk főzni, a som például az az arborétum területén terem. Baky Anna arról is beszél, hogy termékmenedzserként Izsák atyával, a monostor gazdasági vezetőjével közösen dolgozza ki azokat az ötleteket, amelyeket aztán együtt megvalósítanak, de a többi szerzetes és munkatárs is aktívan kiveszi a részét az ötletelésből. Izsák atyán kívül például János testvérnek – aki szakács – és Nagy Ferencné szakácsnőnek is rengeteg ötlete van, s ezeket igyekeznek megvalósítani.

– Azt tapasztaljuk, hogy a szerzetesi részvételnek, annak, hogy ők ehhez a munkafolyamathoz hozzátesznek, akár a készítés, akár egy konkrét termék ajánlása révén, egy értékközvetítő ereje van, de új termék is csak úgy kerülhet be a boltba, ha a szerzetesközösség azt előzetesen jóváhagyta. Ők kis közösségben élnek, döntéseiket közösen hozzák – fejti ki Baky Anna.

– Az évek során úgy tapasztaltuk, hogy a vásárlók számára vonzóbb az, ha nem csupán magát a szárított gyógynövényt értékesítjük, hanem feldolgozzuk azt, és valamilyen gyógynövényes terméket állítunk, állíttatunk elő belőle. Országos szinten több partnerrel dolgozunk együtt, az ő kiválasztásuk is egy érdekes dolog, amelynek során több szempontot veszünk figyelembe, s igyekszünk odafigyelni, hogy főleg kis, családi vállalkozásokkal működjünk együtt. A söreinket egy kis sörfőzőben készítik Győrzámolyban, a gyógynövényes csokoládénkat egy oroszlányi családi manufaktúra állítja elő, értékesítési szempontból pedig együttműködünk például a veszprémi Csalán Egyesülettel is. Az ajándékboltban tartunk olyan terméket, amelyet itt helyben, bakonybéli lakosok készítenek, de olyasmiben is együtt tudunk működni a környéken élőkkel, hogy a nagy csipkebogyódömping idején segítenek nekünk a betakarításban. Ezekre nyitottak vagyunk, de természetesen van egy minőségi követelmény, mivel célunk, hogy magas minőségű termékeket értékesítsünk.

Anna elmondja, a vásárlók igényei, s így a monostor termékei tekintetében is két csoportról beszélhetünk.

Fotós: Nagy Lajos

– Van, aki turisztikai attrakcióként tekint ránk, akit a látnivalók érdekelnek inkább, ők általában a gasztronómiai élményt nyújtó termékeket keresik, például a monostori sört, a bonbonokat szeretnék megkóstolni. A másik csoporthoz tartozók valamilyen spirituális kapcsolatban vannak a monostorral, akár lelkivezetésre érkeznek vagy a vendégházban szállnak meg. Ők inkább keresik az Anzelm testvér műhelyében készült fali vagy mellkereszteket, vagy válogatnak a könyvek közül. Úgy látom, hogy az emberek egyre nyitottabbak arra is, hogy olyan termékekkel találkozzanak, amelyek valamiféle fenntarthatóságról árulkodnak, sőt, ma már kifejezetten keresik ezeket. Erre a legjobb példa a csokoládé, amely előállítását tekintve nem éppen a legfenntarthatóbb módon készülő termék a világon, s mivel több olyan visszajelzés is érkezett, hogy nagyon finom ugyan, de nehéz érzés a vásárló számára, hogy olyan terméket választ, amelynek előállítása máshol esetleg problémákat okozhat, ezért elindultunk ezen a vonalon és megkerestük a módját, hogy ma már a csokoládéink nagy része például fair trade kakaóból készül, de a csomagolások, címkék kapcsán is szempont, hogy ez mind környezetbarát legyen.

Fotós: Nagy Lajos

Annától megtudjuk, maga az arborétum területe is minősített biogazdálkodás, az-óta, hogy 1998-ban visszatértek a szerzetesek Bakonybélbe, gyakorlatilag újraalapítva a monostort. Az utóbbi években megjelent új termékek közt helyet kaptak a különböző, saját biogyógynövényekből készített natúrkozmetikumok, szappanok, kenőcsök, olajok, sőt, meglepő módon a borok is.

– A borra mindenki felkapja a fejét, mert valóban, itt nincs szőlő. Viszont mikor ezer évvel ezelőtt meg-alapították a monostort, Gizella királyné bortermelő vidéket adományozott a szerzeteseknek Arad-hegyalján. Ez ma már nem Magyarország része, de a szerzetesközösség néhány éve felvette a kapcsolatot azzal a borásszal, aki ma azon a területen gazdálkodik, s a két fél között egy kellemes barátság szövődött. Két éve így az onnan származó borokat is értékesítjük.

Az imádság és munka egyensúlyában a szerzetesek életében a munkának is nagyon fontos szerepe van, s azon belül is beszélhetünk szellemi, illetve fizikai munkáról. Mindannyiuknak megvan a saját munkaterülete, ahol szinte mindennap tevékenykedvnek, legyen ez akár a konyha, a kert vagy a műhely.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Elmondhatjuk, hogy az anyagi önállóság felé tartunk, hiszen a monostori gazdaságnak az a célja, hogy önfenntartóvá váljon. Ehhez a célhoz évről évre közelebb kerülünk – mondja Anna.

– A bencés hagyományok szerint a monostorok mellett ősidők óta mindig voltak kertek. Egyrészt azért, mert valahol elő kellett állítani azokat a növényeket, amelyeket szerettek volna feldolgozni, elfogyasztani, illetve amivel gyógyítani tudtak, másrészt van ennek egy spirituális oldala is, amely az édenkertet szimbolizálja. Ezek a kertek egyben beszélgető-, elmélkedő-, gondolkodóparkként is funkcionálnak, amelyet az ide látogató vendégek is szívesen használnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában