Tanácsok a fűtéshez

2017.11.12. 09:00

Fontos, hogy jó hatásfokú tüzelőberendezést használjunk

A tartós hűvös időjárás beköszöntével valószínűleg már a legtöbb háztartásban befűtöttek otthon.

Polgár Tibor

A rendszeresen karbantartott, kitisztított kazán és kémény gazdaságosabban működtethető és biztonságos Fotó: Penovác Károly

A fűtőrendszerekkel, tüzelőberendezésekkel kapcsolatban összegyűjtöttünk néhány tudnivalót, amikre nem árt figyelni, hogy hatékonyabban, biztonságosabban és környezetkímélőbben fűthessünk lakásunkban, házunkban.

Mindehhez segítségünkre volt Sass Tamás fűtéstechnikai szakember és a katasztrófavédelem néhány iránymutatása, tanácsa. Általános szabályként szokták emlegetni, hogy évente legalább egyszer mindenkinek ellenőriztetnie kell a fűtőberendezését, amit célszerű szakemberrel kitisztíttatni, ugyanis a készülékre lerakódott szennyeződés számottevően rontja az égés minőségét, ráadásul balesethez is vezethet. Ugyanez érvényes a füstgázelvezető rendszerre is, hiszen az eltömődött, vagy nem megfelelően légtömör kémény szintén rontja a tüzelés hatásfokát, valamint növeli a veszélyes gázok lakótérbe történő beáramlásának kockázatát.

A rendszeresen karbantartott, kitisztított kazán és kémény gazdaságosabban működtethető és biztonságos Fotó: Penovác Károly

Az eltömődések, a szabálytalan házi kivitelezés miatt az égéstermék visszaáramolhat, és a zárt térbe visszajutó gázok komoly veszélyt jelentenek az emberi szervezetre. Tehát a rendszeresen karbantartott, kitisztított fűtőeszköz és kémény gazdaságosabban működtethető és biztonságos.

A radiátorok egy idő után eliszaposodhatnak, ezért – ha esetleg nem lenne beépítve

– érdemes iszapfogó szűrőt építtetni a rendszerbe, mellyel a keringetőszivattyú élettartama is növelhető. Ezt a szűrőt a fűtés megkezdése után egy-két nappal javasolt kitisztítani. A radiátorokat érdemes a fűtés megkezdése előtt légteleníteni, és szükség esetén vízzel után kell tölteni a rendszert. A fűtési rendszer teljes leengedését és újratöltését csak indokolt esetben célszerű elvégezni, ugyanis a friss (oxigénben dús) víz a radiátorok és acélcsövek idő előtti korróziójához vezethet. Az újabb radiátorok többnyire jobb hőleadó képességgel bírnak, ezért adott esetben megéri mérlegelni az elavult berendezések cseréjét. A csőhálózatban képződő iszapszemcse-lerakódások, eltömődések elleni védekezést szolgálja a csőrendszer visszatérő ágába szerelt, már említett iszapleválasztó, továbbá az előre- menő ágban elhelyezett mikrobuborék-leválasztó. Ezek segítségével egyenletessé válik a nyomás a csövekben, csökken a vízben lévő oxigén korrodáló hatása, és a radiátor csendesebben működik.

A szilárd tüzelésű fűtés esetében is rendkívül fontos, hogy megfelelően ellenőrzött és karbantartott, jó hatásfokú berendezésben égessük el a tüzelőanyagot, elegendő levegő biztosításával. Ezáltal a szilárd légszennyező anyagok kibocsátását és a tűzifa-felhasználást is csökkenthetjük. A jogszabály szerint tilos otthoni fűtőberendezésekben elégetni a háztartásban felgyülemlett hulladékokat, mert ez jelentősen szennyezi a környezetet és károsítja az ember egészségét. Szilárd tüzelésű fűtőberendezésben kizárólag papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen, száraz fahulladék égethető el. Szilárd tüzelésű berendezés esetén a tüzelési mód sajátossága miatt fennáll a veszély, hogy a fűtővíz felforr a hőcserélőben, ezért fokozott figyelmet kell fordítani a berendezésbe épített biztonsági szelep működőképességére. Ezt is érdemes szakemberrel ellenőriztetni a tüzelés megkezdése előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában