Az igazi sikerekhez türelem kell

2018.01.17. 12:00

Hogyan adjuk le az ünnepek alatt felszedett kilókat?

Egy nemzetközi felmérésből kiderült, hogy átlagosan fél-egy kilogramm körüli pluszt szedünk fel, legyen szó bármilyen ünnepről is. A hízás leggyakoribb időszaka a karácsony.

Polgár Bettina

Farkas Tamás pápai edzőtermi tréner

A pluszkilóktól megszabadulni nehéz harc, mert hajlamosak lehetünk feladni, ha nem látjuk az előrelépést, a részsikereket, amikből biztatást tudunk meríteni. Sokszor a tennivalóink is megszaporodnak, és csak halogatjuk a mozgást, máskor pedig egy motiváló társ hiányzik, aki emlékeztet, hogy mindennap tennünk kell a célunkért.

Léteznek olyan eszközök, melyek a megfelelő testmozgás mellett segítséget nyújtanak, hogy tudatosabban küzdhessünk a pluszkilók ellen. Ilyen az úgynevezett okosmérleg, amivel nyomon követhetjük a mozgás hatékonyságát. Így a rendszeres ellenőrzés során biztatóan hat, ha látjuk a fejlődést. Az aktivitásmérő karpántok többsége pedig számolja nekünk a megtett kilométereket, a lépéseket, figyeli a pulzusunkat, emellett pedig néhány arra is alkalmas, hogy naponta motivációs e-mailekkel bombázzon bennünket. Bizonyos esetekben pedig segítség lehet az álló munkaállomás is. Ez a trend egyre gyorsabban terjed Magyarországon, a számos egészségügyi előny mellett pedig ez a típusú munkavégzés a fogyás támogatására is jó.

Farkas Tamás pápai edzőtermi tréner kérdésünkre elmondta, mindenkinek saját magának kell eldöntenie, van-e értelme okosmérlegre és okosórára költeni. – Manapság a technika óriási teret kap a mindennapi életünkben. Néha úgy érzem, elhatalmasodik rajtunk. Segíthet nekünk, de ugyanakkor akadályozhat is minket. Nincs ez másképpen az alakformálás világában sem – magyarázta.

Farkas Tamás pápai edzőtermi tréner

– Kétségtelen, hogy jó néhány fontos adat pontos ismerete szükséges a tervszerű életmódhoz, edzéshez, amelyek a hatékony testformáláshoz nélkülözhetetlenek. A kalóriaszámolgatások, az úgynevezett makronutriens-arányok, a testsúly és a testzsírszázalék-ellenőrzések mind-mind alapvető információk, amelyek lényegesek az ideális program kidolgozásában. Ugyanígy fontos a pulzusszám ellenőrzése az edzések során. Okosórával egyszerűbb áttekinteni az eddigi aktivitásunkat, eredményeinket. Grafikonok mutatják a terhelések mértékét, a fejlődés ütemét. Ez kétségtelen, hogy látványos és hasznos. Ugyanakkor tévednek, akik azt gondolják, hogy ezen szerkezetek beszerzése garancia a könnyebb és erőfeszítés nélküli érvényesüléshez. A ránk váró kilométerek nem lesznek kevesebbek, és az edzőtermek súlyzói sem lesznek könnyebbek, ha egy okosórával a karunkon sportolunk. A naponta váltogatott applikációk sem vezetnek tartós sikerhez. A következetes, kitartó, tervszerűen végrehajtott diéta és edzés jelenti az igazi megoldást – hangsúlyozta.

Hozzáfűzte, fontos időközönként ellenőrizni a fejlődést, hogy tudjuk, a rövid távú terveink megvalósultak-e vagy sem. – Így tudjuk csak eldönteni, hogy jó irányba haladunk-e, vagy tévúton járunk, illetve működik-e a céljainkhoz és lehetőségeinkhez készített program, vagy változtatnunk kell rajta. Ezekhez az ellenőrzésekhez használhatjuk a modern technika kelléktárát. Könnyebb áttekinteni, honnan indultunk, hol tartunk most – jegyezte meg.

– Az a tapasztalatom, hogy abszolút mértékben káros mindennap méregetni magunkat. Az igazi sikerekhez türelem kell. A türelemhez kitartás. A legtöbben ezért buknak bele az alakformálásba. Méregetik magukat és nem elégedettek a változással. Túl gyorsan akarnak túl sokat. Ésszerűtlen célokat tűznek ki, amelyeket a minden felelősséget és szakmaiságot nélkülöző idióta műsorokból és reklámokból választanak maguknak. Aztán jön a teljes apátia és feladják az egészet, mindenféle kifogásokra hivatkozva. Pedig csak gyengék voltak. Nagyon gyengék. Nálunk általában 6 vagy 12 hetes programokat készítünk a célokhoz mérten. Ezek végén értékeljük ki az eredményességet. Testsúlykontroll is csak két-három hetente van. Ezért aztán nem fordulhat elő, hogy elbizonytalanodnak az alakformálók. Aki teljesíti a programot, átalakul, aki nem, marad ugyanazon a szinten és mehet pótvizsgára – fogalmazott Farkas Tamás.

Az edzőtermi tréner az ünnepek alatt felszedett pluszkilók ledolgozása kapcsán rámutatott, a legideálisabb megoldás az lenne, ha a hétköznapokban, az év egészében mindenki nagyobb figyelmet fordítana a tervszerű mozgásra és a helyes táplálkozásra. – Nem a hosszú, háromnapos wellnesshétvégétől kell várni az újjászületést. Nem a legújabb táplálék-kiegészítő fog csodát művelni. Nem a nyaralás alatt kell rápattanni a hotel szobabiciklijére. Ha nem hanyagolná el senki a testi-lelki egészséget jelentő tudatos és tervszerű sportolást, akkor mindenféle bűntudat nélkül tölthetné a karácsonyi ünnepeket kedvenc ételei elfogyasztásával és a jól megérdemelt pihenéssel. Mert akik nem csupán a testsúlyuk csökkentésével voltak elfoglalva, hanem ráébredtek a testkompozíció-változtatás fontosságára is, azoknak nincs mitől félniük egy-egy extra kalóriabevitel esetén. Ugyanis akiknek sikerült némi atletikus izomzatot is felpakolnia, abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy az izmok fenntartása  sok kalóriát emészt fel. Ezért nem kell mindig szigorú diétán sínylődniük. Véleményem szerint csak ez az igazi megoldás az ünnep-parára – zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában