a szakértő válaszol

2017.09.21. 09:00

Ideális az idő a kerti füvesítéshez

Az ősz eleje kiváló idő a füvesítésre. Csizmazia Szilveszter kertészmérnök javasolja, hogy totális vegyszeres gyomirtással kezdjük a munkát.

Tóth B. Zsuzsa

Csakis levélen át ható szereket használjunk, amelyek a talajon át nem szívódnak fel, és így utána bármit vethetünk. Ha nem gyomirtóztunk, villával vagy kézzel szedjük ki gyökerestül az évelő gyomokat. Ügyeljünk, hogy az előkészített talaj teljesen egyenletes, hantoktól és kövektől mentes, úgynevezett apró morzsalékos legyen. Ha kell, többször gereblyézzünk. Ha köves a talaj, szükség lehet nagyjából 20 centiméter mély talajcserére. Ez jó alkalom arra is, hogy a vakond-hálót lefektessük. Ha ásunk, fontos, hogy hagyjuk a talajt tömörödni néhány hétig, vagy füvesítés előtt is hengerezzünk. Ha már megfelelőnek találjuk a felszínét, elszórhatjuk a fűmagot. Leggyakrabban a sport és a pázsit fűmag keveréket választjuk, előbbi jobban bírja a taposást, utóbbi élénkebb színű. Árnyékosabb területre is választhatunk magot. Szélcsendes időben vessük a fűmagot, négyzetméterenként kb. 4-5 dekagrammot szórjunk el a lehető legegyenletesebben. Először pár négyzetméternyi területre való magot mérjünk ki, szórjuk el, így láthatjuk, milyen sűrűre kell vetnünk majd.

A begereblyézés határozott legyen, úgy, hogy nagyjából fél centiméter mélyre kerüljön a mag. Ha nincs hengerünk, lapáttal, a gereblye fokával is tömöríthetjük a talajt, a magot szorítsuk erősen a földhöz. Már csak locsolni kell, de nem az a fontos, hogy azonnal elkezdjük, hanem, hogy ha már egyszer elvégeztük, akkor folyamatosan tartsuk nedvesen a földet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában