igazi tavasz

2018.04.17. 14:00

Illattenger, csend és nyugalom: újra megnyitotta kapuit a zirci arborétum

Az időjárás idén sokáig nem volt kegyes hozzánk, de végül április elején, a szokásoshoz képest kicsit később, de újra kinyitott a zirci apátság arborétuma.

Szauer Annamária

Zsongó természet

A hó és a tél már a múlté, a megye legszebb angolkertjébe visszavonhatatlanul beköltözött a tavasz. A medvehagyma és a virágok keveredő illata, a zsongó rovarsereg és a dallamos madárének magával ragadja az embert. Már a bejáratnál rengeteg virág és nem kevés látogató várt minket. Itt egyből a halastóhoz mehetünk.

Halastó a bejáratnál Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Az emberekhez szokott halak egyáltalán nem szégyellősek, közelről láthatunk igen nagyra nőtt aranyhalakat is. A tavat mesterségesen hozták létre, 1720 körül. A szeretéseknél ez gyakori volt, hiszen a böjti időszakban szükséges volt nagyobb mennyiségű halra. – tudtuk meg az arborétum oldaláról.

Ezután érdemes valamelyik ajánlott útvonalat követni. Ha áprilisban járunk itt, egy igazán különleges lágyszárú fajokból álló virágszőnyeg látványa tárul elénk.

Tavaszi virágtenger Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Fák helyből és a távoli messzeségből

A kertet a tizennyolcadik században hozták létre és főként a térségre jellemző őshonos fákat ültettek ide, de vannak más földrészekről származó növények is. Tölgyek, nyír-, juhar- , hárs- és tiszafák, mellett néhány liliomfa is színesíti a tájat. Némelyik a negyven méteres magasságot is eléri, alaposan próbára téve a sétálok nyaki izmait. A tűlevelű fák között találjuk Magyarország legidősebb simafenyőit is.

Elképesztő magasságok Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Sajnos idővel az elöregedett, beteg fákat ki kell vágni, ezeknek a csonkjait, darabjait szintén láthatjuk. A területet a Bakony egyik meghatározó vízforrása, a Cuha-patak szeli ketté. A patakon átívelő két barokk stílusú kőhídat 1759-ben építették.

A tájékozódást megkönnyítik az információs táblák, valamint a görgetős leírások, melyeken többek között a nyestekről, menyétekről is olvashatunk. De olyan állatokról is láthatunk táblákat, amelyek sokak számára ismeretlen lehet. Ha szerencsénk van, élőben is megpillanthatjuk őket.

Jogos a kérdés: ilyen rovar is van?

(Tipp: A tulipános képre kattintva további fotókat is nézhet)

A halakhoz hasonlóan a mókusokat sem zavarja a turisták jelenléte, gond nélkül elfogadják akár kézből is a táplálékot. Ezért is fontos, hogy legyünk tisztában azzal mit ehetnek. Ha szeretnénk etetni őket, legyen nálunk némi dió vagy mogyoró. Édességgel semmiképpen ne kínáljuk őket!

Az angolkert stílus és kertforma, ami napjaink kertjeinek elődjének tekinthető. Az angoloknál az 1700-as évektől, Európában 1880-as évek végén jelent meg. Fontos elemei, hogy tájba illő legyen, ne váljon el a természetes környezettől és ne legyen geometriailag szabályozott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában