Korszerű és energiatakarékos

2017.11.19. 10:00

A lakás helyiségeinek jó megvilágítása felelős otthonunk hangulatáért is

Ma már annyiféle világítástechnikai eszköz közül választhatunk, hogy némi érzékkel nem nehéz jó megvilágítást biztosítani a lakás egyes helyiségeinek. 

Tóth B. Zsuzsa

Fontos, hogy az egyes funkciók is jó világítást kapjanak: más fényt igényel az étkező és a konyhapult Fotók: Shutterstock 

A szakértők szívesen adnak tippeket az otthoni világításra, ami jó hangulatot biztosít minden évszakban. Ez most, a tél beköszöntével különösen fontos lesz, hiszen a szokásosnál több időt töltünk a lakásban, és hosszabb ideig van szükségünk a világításra. A villanyszámla és otthonunk hangulata is attól függ, miként választunk a korszerű, energiatakarékos világítási megoldások közül. Lumenek, kelvinek és okoslámpák szegélyezik utunkat az áruhá-zakban. B. Molnár Erzsébet szakértő azt tanácsolja, hogy válasszunk LED-es lámpákat.

Az energiatakarékos technológiák között egyértelmű a LED fölénye: ez a legtartósabb és a leginkább gazdaságos is. A kompakt fénycsövekkel ellentétben ezek a lámpák azonnal teljes fény-erőt nyújtanak, nem kell bemelegedniük. Ráadásul kedvünkre kapcsolgathatjuk őket fel és le, nem érzékenyek rá. Nem tartalmaznak higanyt, élettartamuk pedig duplája a kompakt fénycsövekének. A szakértő szerint a LED-izzó akár egy évtizedre szóló beruházás, ezért ne feltétlenül a legolcsóbbat válasszuk, hanem tartsuk szem előtt a jó ár-érték arányt, és a márkás, több- éves garanciát kínáló termékeket részesítsük előnyben.A színhőmérséklet ugyancsak dönt a hangulatról. A világítás meghatározza az adott élettér hangulatát – jó és rossz értelemben is. Ezért minden helyiségbe a megfelelő színhőmérsékletű fényforrást érdemes alkalmaznunk.

 

Fontos, hogy az egyes funkciók is jó világítást kapjanak: más fényt igényel az étkező és a konyhapult Fotók: Shutterstock 

A 2700 kelvin körüli melegfehér (sárgásabb) színek bensőséges hangulatot varázsolnak a hálószobába, nappaliba, relaxációs helyiségbe. A 4000 kelvin körüli hidegfehér (kékesebb) színek élénkítenek, aktivizálnak: ezek a konyhába, dolgozószobába, irodába javasoltak. Sokan sajnos a gyerekszobába is 4000 kelvines fényforrást használnak, pedig ez kevéssé jó ötlet. Az amúgy is aktív gyermek a napfényre emlékeztető kékes színhőmérséklet élettani hatása miatt „túlpöröghet”, és megeshet, hogy nehezebben tud elaludni. Mivel az ener-giatakarékos izzók esetén egyre kisebb teljesítményfelvétellel állítható elő ugyanaz a fényerő, a watt helyett a fényáramadatot, vagyis a lumenértéket kell figyelnünk vásárláskor: 25 W 250 lumen, míg 100 W 1521 lumennek felel meg. A LED-ek előnye, hogy az aktivitástól függően szabályozható a fényerő.

Megjelentek olyan típusok is, ahol a fény csökkentésekor melegebbre vált a színhőmérséklet is. Sőt, ma már léteznek okoslámpák is. Elérhetőek a megszokott billenő fa- li kapcsolókkal (háromféle fényerővel, vagyis 100, 50, 25 százalékos teljesítménnyel) három lépésben szabályozható fényforrások, izzók – vagyis nincs szükség átszerelésre, se villanyszerelőre. Ez azonban csak az első lépés: széles a tárháza annak, hogy mit tudunk csinálni egy rendszerhez csatlakoztatott, sima lámpaizzónak tűnő okoseszközzel. Távirányítóval állítható például a szín, a fényerő és a színhőmérséklet, de a lámpatest képes lesz zenét is lejátszani. Sőt, rövidesen megjelenik a telefonon keresztül vezérelt komplett házvilágítás is. Az esztétikumra is ügyeljünk! Különösen nyitott lámpatesteknél fontos, hogyan mutat a fényforrás. Ebben az úgynevezett filament LED-ek mára elérték a tökélyt. Ezeknél a termékeknél az elektronikát elbújtatták, így a sugárzási szög is közel 360 fokos, valódi üvegbúra mögött „izzószálakra” ültetett LED-ek világítanak, klasszikus hatást keltve a lakásban. tbzs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában