Gilisztaűző varádics, sédkender, libapimpó

2018.08.21. 18:00

Látogatás a zánkai Gyógynövény-völgyben

Ha borúsabb az idő, érdemes egyet kirándulni a Balaton-felvidék lankáin, megcsodálni a száraz karsztbokorerdők, sziklás gyepek egyedülálló növényvilágát.

Sági Ági

Takács Ferenc kertészmérnök fitoterapeuta, a zánkai Gyógynövény-völgy szakmai vezetője Fotók: Sági Ági

A növények nagy része gyógynövény is, és valamilyen nyavalyára jótékonyan hat, de az adagolást célszerű szakemberre bízni, hiszen a gyógyszert és a mérget csak a dózis különbözteti meg egymástól. Takács Ferenc kertészmérnök fitoterapeutát, a zánkai Gyógynövény-völgy szakmai vezetőjét arra kértük, hogy mutassa meg a most nyíló legfontosabb gyógynövényeket.

Takács Ferenc kertészmérnök fitoterapeuta, a zánkai Gyógynövény-völgy szakmai vezetője Fotók: Sági Ági

– Mi a kertben sok gyógynövényt termesztünk, de nem bántjuk azokat a gyógyhatású növényeket sem, melyek hívatlanul érkeznek ide. Mielőtt kihúzunk egy gyomot, mindig ellenőrizzük, hogy nehogy egy számunkra hasznos növényt távolítsunk el. Ezért nálunk a kertben a környéken, a természetben fellelhető gyógynövények többségét is megtalálni – meséli Takács Ferenc

A kasvirág kiváló immunerősítő hatású gyógynövény

A zánkai kert felé rögtön az út mellett a terjőke kígyósziszbe botlunk, ami, mint megtudom, vírusgátló hatású. A virágból előbújó kétágú bibeszálak kinyújtott kígyónyelvre hasonlítanak, innen és elterülő leveleiről kapta a nevét.

– A fehér ürömből készítették régen az abszintot, gyomorkeserűk alkotórésze és jó gyomorerősítő. Ha leszárított ágait a tűzre dobják, illata elűzi a szúnyogokat. Levelét a báránysült ízesítésére használják. Rengeteg található belőle itt, a Balaton-felvidéken, szárazságtűrő növény, ha nem öntözik sokat, a kiskertekben is megmarad. A Balatonhoz kötődik a sédkender, ami vizek, patakok mentén találja meg a kedvére való életteret. A kasvirág után a második legjobb immunerősítő hatású gyógynövény. Az indiánoknál egyébként az örök élet növénye. A libapimpó a nedves területek talajtakaró növénye, hosszú indákat növeszt, ki­váló gyulladáscsökkentő. Mivel lassan oldódik, a bélgyulladások, kifejezetten a vastagbél- gyulladás csillapítója lehet. A gilisztaűző varádics a migrén ellenszere lehet, a neve a bélférgek elűzésére utal. A kanadai aranyvessző pedig kiváló vízhajtó hatású. Bár invazív fajnak számít, rengeteg haszna van – fejezi be Takács Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában