A mozgás maga az élet!

2018.10.15. 07:00

Magyar rekord született a balatonfüredi Állami Szívkórház előtti téren!

Magyar rekord született a balatonfüredi Állami Szívkórház előtti téren azzal, hogy száznál is több, szívinfarktuson átesett ember mozgott, tornázott egyszerre Erdősi Zsuzsanna, az intézmény gyógytornásza és Kropkó Péter 51-szeres ironman irányításával vasárnap, amit „Zöld recept – A mozgás gyógyszer” néven szervezett meg az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK).

Kovács Erika

Maratoni táv lefutása után érkezett meg Balatonfüredre „A mozgás gyógyszer” csapata, majd a Gyógy téren, a közös torna után kenuval átmentek a túlpartra, aztán biciklivel letekertek 90 kilométert, népszerűsítve a mozgást, a sportot.

-Az élettel egyenlő a mozgás, amit el kell kezdeni óvodában, iskolában, aztán folytatni, népszerűsíteni kell munkahelyen, családban, jelentette ki Veress Gábor, a szívkórház főigazgatója. Aláhúzta, mozgásra nem csak az egészségeseknek van szükségük. A balatonfüredi kórházban, a gyógytornával egyénre szabottan ügyelnek betegeik karbantartására.

Fotó: Balogh Ákos / Napló

Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet megbízott főigazgatója szerint nagyon fontos, hogy a köztudatban ott legyen az egészséges életmód, hogy minél többen úgy érezzék, mozgás nélkül nem lehet élni, amit már kisgyermekkorban kell elkezdeni. Ügyelni kell az étkezésre, a zsírszegény étrendre, a dohányzás mellőzésére is. Mellkasi fájdalomnál hívni kell a mentőt! – tanácsolta. -Magyarországon büszkék lehetünk a kardiológiai ellátórendszerre, mert olyan beavatkozásokat tudunk végezni, amelyek a Lajtán túl sem jellemzőek, hangsúlyozta.

Hozzáfűzte, a sikeres katéteres kezelés után az egy éves halálozás sajnos már rosszabb a vártnál. A változásért meg kell erősíteni a gondozórendszert, cél, hogy infarktus után minél többen kerüljenek rehabilitációra fekvő-, vagy ambuláns betegként. -Nem igaz, hogy nincs időnk mozogni! – jelentette ki Vajer Péter, az ÁEEK alapellátási igazgatója, hozzátéve, 2017-ben az 50 év alattiak átlagosan 3,5 órát ülnek tévé előtt, az 50 év felettiek, 6,5-7 órát. Hetente 150 perc közepesen intenzív mozgás, illetve a dinamikus séta a szív, érrendszeri betegségek megelőzésére hatékony terápia. Gui Angéla, az ÁEEK kommunikációs vezetője szerint „fotel magyarok vagyunk, mert jóval több időt töltünk tévé és számítógép előtt, mint mozgással.

 

–Sajnos 35 percenként meghal hazánkban egy ember a mozgásszegény életmód, és 21 percenként a dohányzás miatt, mondta. A köszöntők és a közös torna után a közönséget egyebek között szűrőbusz, dietetikus várta, és arról is beszéltek nekik, hogyan lehet leszokni a dohányzásról, illetve gyakorolhatták a nordic waalkingot.

A szervezők elmondták, a magyar kormány kiemelt népegészségügyi célkitűzése között szerepel a szívinfarktus-, és lábamputálások csökkentése, a stroke megelőzése, amelynek egyik eseménye a „Zöld recept – A mozgás gyógyszer” rendezvény. Az egészségfejlesztő roadshowra épülő kampány október 13-án Budapestről indult, és öt napon át öt helyszínt érint az országban. Az Egészségügyi Világszervezet jelentése alapján a halálozási okokat a szív-, és érrendszeri megbetegedések vezetik, 17,5 millió ember hal meg évente emiatt. Itthon évente 30 ezren kapnak szívinfarktust, 7000 lábat amputálnak és 15 percenként kerül valaki kórházba stroke miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában