több tényezőt is figyelembe kell venni

2018.04.08. 10:00

Meghálálják a gondoskodást a házikedvencek

Lényeges, hogy a szülők még a vásárlás előtt tájékozódjanak a gyermekeknek szánt kisállattal kapcsolatban – mutatott rá Lovas-Szabó Zsuzsanna, az egyik pápai állateledel- és -felszerelés-szaküzlet, díszállatüzlet vezetője.

Polgár Bettina

Lovas-Szabó Zsuzsanna kiemelte, a különböző kisállatok esetében más-más költségekkel kell számolniuk a szülőknek. A szakember szerint gyakran esik a választás hörcsögre, tengerimalacra, díszhalra vagy díszmadárra

A csaladivilag.hu szerint a törpenyúl és a tengerimalac igazán jó választás lehet a gyermekek számára, hiszen ezek az állatok általában szelídek, könnyen kezelhetőek, és méretüknél fogva simogatni is lehet őket. Félénk állatok, azonban egy kis kitartással könnyen kézhez lehet szoktatni őket. Emellett a törpenyúl és a tengerimalac hamar tanul, így ha megfelelő óvatossággal bánik velük a gyermek, akkor igazán jól bírják akár az egész napos nyüstölést is. A nagyobb méretű rágcsálók átlagosan 5–7 évig élnek, ezért mérlegelni kell azt a lehetőséget, hogy gyermek idő előtt megunja majd az állatot. Az aranyhörcsög és a különféle egerek intelligens, társaságkedvelő állatok. Mivel éjszaka aktívak és a nap nagy részét átalusszák, ezért nem igazán alkalmazkodnak a gazdi napirendjéhez. Az álmos állat nem kifejezetten szereti, ha kézbe veszik. Ha viszont a gyermek megérti, hogy a hörcsögnek nyugalomra van szüksége, és csupán a ketrecen kívülről figyeli a kis-állatot, akkor is sok örömet és vidám pillanatokat lelhet életmódjában. Az aranyhörcsögök és a különféle egerek általában 1,5–2 évig élnek.

Lovas-Szabó Zsuzsanna kiemelte, a különböző kisállatok esetében más-más költségekkel kell számolniuk a szülőknek. A szakember szerint gyakran esik a választás hörcsögre, tengerimalacra, díszhalra vagy díszmadárra

Noha a gyerekek általában előnyben részesítik azokat az állatokat, amelyeket simogatni is lehet, sokan mégis vonzódnak a hüllőkhöz. Az ékszerteknős nem éppen az interaktív állatok csoportjába tartozik, azonban a gyermek gyönyörködhet benne.

A kis teknősök hamar megnőnek és megfelelő körülmények között tartva igen hosszú ideig, akár 25– 30 évig is a család tagjai maradhatnak. Emellett elterjedt a leopárdgekkó. Nincs szüksége hatalmas terráriumra, ám a többi hüllőhöz hasonlóan ez az állat is inkább vizuális élvezetet nyújt a család számára. Sokan döntenek a díszhalak tartása mellett is, azonban a halak sem számítanak olcsó házi kedvenceknek, hiszen a megfelelő akvárium és annak berendezése sokba kerül.

A kisméretű madarak, mint például a hullámos papagájok vagy a pintyek, szintén jó választásnak bizonyulhatnak, ha a gyermek vonzódik a szárnyasokhoz. Ezek a madarak a legkülönfélébb színekben kaphatóak és mivel kedvelik egymás társaságát, célszerű rögtön kettőt beszerezni belőlük. A papagájok és pintyek tartása nem igényel különösebb szakértelmet – írja a csaladivilag.hu.

Lovas-Szabó Zsuzsanna elmondta, a különböző kisállatok esetében más-más költségekkel kell számolniuk a szülőknek. – Egy hörcsög ára 1000–1500 forint körül mozog, a tengerimalacok pedig átlagosan 1500–2000 forintba kerülnek. Ezzel szemben a kopasz vagy a hosszúszőrű tengerimalac már lényegesen drágább, hozzávetőleg 10 ezer forintért kapható. Ehhez jön még a ketrec, ami 10–15 ezer forint, és a felszerelésekkel ugyancsak számolni kell. Szükség van még alomra, az eledel pedig 700–800 forint között mozog kilónként, és lényeges a megfelelő gyümölcsök, illetve zöldségek biztosítása is – hangsúlyozta a szakember.

Hozzátette, emellett ki-emelt figyelmet kell fordítani a vitaminokra, továbbá a különféle külső élősködők elleni védelemre.

– A díszhalak esetében nem árt tudni, hogy költséges lehet az akvárium megvásárlása. Egy 54 literes komplett akvárium ugyanis 30 ezer forint körül mozog, amihez a kavicsok, a díszek pluszkiadást jelentenek. A díszhalak átlagosan 400 forinttól kezdődnek darabonként. Az pedig, hogy mennyit kell vásárolni, függ az akvárium méretétől, illetve a halak méretétől, továbbá attól, hogy kinek mi tetszik. Vannak olyan halak, amiket egyedül is lehet tartani, mint az aranyhal vagy a betta. Nekik nincsenek nagy igényeik, de persze számukra is biztosítani kell a megfelelő életkörülményeket – magyarázta Lovas-Szabó Zsuzsanna.

Hozzátette, gyakran esik a választás a díszmadarakra is. – A kalitkák átlagosan 10 ezer forinttól indulnak, méretük függ a díszmadár méretétől. Utóbbiak pedig már 4–5 ezer forinttól megvásárolhatók. Emellett a madáreledelek 500 forintba kerülnek kilónként – emelte ki a boltvezető. Hozzáfűzte, a madaraknál is előfordulhatnak betegségek, így nagyon hangsúlyos a kalitka tisztán tartása, az ivóvízellátás, valamint a vitaminozás.

– A hüllők közül leginkább teknősöket választanak kisgyermekeknek. A gekkók és a siklók már speciálisabb igényekkel rendelkeznek, szükség van többféle világítási módra, melegítő kövekre és speciális terráriumra is. Ez esetben tehát nem a kisállat kerül sokba, hanem a felszerelés, illetve figyelembe kell venni, hogy a legtöbb hüllő élő állattal táplálkozik. Ennek a beszerzése, tárolása nem egyszerű – hangsúlyozta Lovas-Szabó Zsuzsanna.

Mint mondta, a hüllők közül tehát a teknős a legkönnyebben tartható és egyben a legkisebb helyigényű, azonban fontos szem előtt tartani, hogy ez az állat érzékeny a táplálkozásra, a víz hőmérsékletére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában