Mindenki jóllakhatott

2018.07.23. 10:00

Nagy sikert aratott az első tapolcai grillhétvége

A Köztársaság téren első ízben rendezett kétnapos eseményen minden érdeklődő jóllakott a különleges, zöld, tojás alakú grillezőben készült finomságoknak köszönhetően.

Tóth B. Zsuzsa

A különleges edényben nem csak grillezhetünk, sok más technikára is alkalmas

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A „nagy tojásban” különféle grillételek és húskészítmények készültek, bizonyítva annak sokoldalúságát. Mint azt a főszervező Fülöp Dánieltől megtudtuk, a grillező perceken belül eléri a kívánt hőmérsékletet, és a természetes faszénnel pillanatok alatt finom vacsorát varázsolhatunk vele a családnak.

A különleges edényben nem csak grillezhetünk, sok más technikára is alkalmas Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az amerikai grillező elődje körülbelül 3000 éves, majd a Távol-Keleten Ed Fisher fejéből pattant ki az ötlet az 1970-es években, hogy az ősi főzőedényt modernizálja. A levegőáramlás szabályozása zárt térben ennek a keleti technológiának az öröksége. A tandoori és kamado sütők általában agyagból készülnek, és a levegőáramlás szabályozásán keresztül állítható bennük a hőmérséklet. Ez az elv maradt az új grillező alapja, amely rendkívüli képességeinek záloga is egyben.

A faszén begyújtása gyors és egyszerű, mert a sütő kialakítása olyan légáramlást biztosít, mint egy kandallóban. A sütőben grillezhetünk, füstölhetünk, süthetünk kívánt hőmérsékleten az alsó és felső légrostélyok beállításával. Készülhet a sütőben sok más mellett steak, amelyet kérgesíteni is lehet, csirkét, pizzát sütni szintén, lassan tűzön sütni sertéslapockát vagy akár fahéjas almát.

A használata biztonságos, a kerámiafelület nem forrósodik át. A rozsdamentes acél grillrácson és a sütő belseje könnyen tisztítható vegyszerek nélkül is. A hőt a légáramlás mozgatja az étel körül. A kialakítása miatt légáramlatok alakulnak ki a tűztér alatt, majd a rácson keresztül felérnek a kupolába. A forró levegő keringése miatt ezután a kicsit hűvösebb levegő megindul lefelé a faszén irányába, ahol ismét felmelegszik és felemelkedik, és így tovább. Az ételek a bennük található felmelegedő és keringetett levek, nedvek által készülnek tökéletesre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában