Nyári pihenés a kedvenccel

2018.08.09. 11:30

Nem muszáj otthon hagyni a kutyát – Szervezzük körültekintően a vakációt!

Egyre több kutyabarát hely van hazánkban és országhatárainkon túl is, így ha körültekintően szervezzük meg a vakációt és olyan programot választunk magunknak, amelyre minden további gond nélkül kedvencünk is velünk tarthat, nincs akadálya a közös nyaralásnak, mondta Bakanek György, aki vidéken, a Csobánc-hegy lábánál lévő kis településen, együtt nyaral a kutyáival.

Borsos Renáta

Bakanek György szeret vidéken feltöltődni a kutyáival együtt Fotó: Borsos Renáta

A fővárosból érkező orvos, és felesége nyaranta a festői szépségű Balaton-felvidéken töltődnek fel, és mindig hozzák magukkal a kutyusokat, Lufit és Natasát. Az orvos szerint a vidéki házban nagyon jól érzik magukat a kutyák, kifejezetten szeretik a falusi levegőt.

– Amikor Budapestről elindulunk, örömmel pattannak a kocsiba, és a légkondicionálónak hála szinte végigalusszák az utat. A Balaton környéke megannyi csodát rejt számunkra, örömmel fedezzük fel velük a környéket, sokat kirándulunk, de a vidéki kert és a régi ház nyújtotta hűs terek is valóságos földi paradicsomként szolgálnak nekik. Menhelyi kutyák voltak, talán ezért is nagyon ragaszkodók, akkor boldogok, ha velünk vannak – mondta György.

A felelős kutyatartókra gondolván, Szinesi András ajkai állatorvos a témával kapcsolatban lapunknak elmondta szakmai jó tanácsait.

– Ha a nyári melegben autózunk a kutyával és hosszabb útra indulunk, célszerű az esti órákra időzíteni az utazást. Kétóránként érdemes megállnunk, hogy friss vizet adjunk az ebnek. Használjuk a légkondicionáló berendezést, ha van, de ne túl erősen, nehogy megfázzon a kutya. Soha ne hagyjuk még csak rövid ideig sem az autóban várakozni, hiszen, a résnyire lehúzott ablak ellenére is, a melegben rövid időn belül hőgutát kaphat az állat.

Bakanek György szeret vidéken feltöltődni a kutyáival együtt Fotó: Borsos Renáta

Ha tudjuk, hogy kutyánknak érzékeny a gyomra az autóban, prevencióban adjuk be számára a megfelelő szert. Legyen nálunk az eb oltási könyve, illetve ha van állandó gyógyszere vagy éppen gyógyszeres kezelés alatt áll, akkor abból mindenképpen legyen tartalék is, hogy kitartson a pihenőnk alatt. Ha tudjuk, hogy kutyánk érzékeny, tájékozódjunk előre, hogy a nyaralóhelyen van-e állatorvosi rendelő. Fontos, hogy a tűzforró aszfalton, homokban ne sétáltassuk, mert tappancsai pillanatok alatt megégnek. A nyár a szabadtéri fesztiválok, zenés koncertek időszaka is, kutyával azonban kerüljük, az ilyen jellegű szórakozást, mert a zaj és a fényeffektusok zavarók lehetnek a számára. Külföldi úticélnál érdemes tájékozódni az adott ország előírásairól, nehogy meglepetés érjen minket a határon. A környező országoknál nincs speciális előírás, szükséges a kutya útlevele, melynek érvényességét a veszettség elleni védő- és kombinált oltás határozza meg.

Figyelnünk kell arra, hogy a védőoltás a tervezett hazaút idején is érvényes legyen. Tőlünk délebbre, vannak olyan, kutyákra nézve kockázatos mediterrán betegségek, melyek ellen preventív módon védekeznünk kell. A szúnyogok terjesztette szív-és bőrférgesség ellen dupla védelmet szoktunk javasolni. Az utazás előtt pár nappal a kutyának meg kell kapnia az egy hónapos védettséget nyújtó kezelést, szert. Egyrészről a cseppet, vagy tablettát, mely a mikrofilária ellen véd, másrészről a kullancs, szúnyog, bolha ellen védelmet nyújtó szert – fejtette ki minden részletre kiterjedő tanácsait az állatorvos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában