Ha karácsony, akkor halászlé

2017.12.10. 14:00

A népszerű ételnek két alaptípusa, ugyanakkor számos változata létezik

Nem hiányozhat a karácsonyi ünnepi asztalról a halászlé. Az egyik balatonfüredi étterem konyhafőnökét az étel készítésének titkairól is kérdeztük.

Marton Attila

Kovács Edit konyhafőnök: Többfajta halból karakteresebb íze lesz a halászlének Fotó: Balogh Ákos

Talán nem túlzás azt állítani hogy manapság ahány ház, annyiféleképpen készítik el a népszerű ételt, bár eredendően – ahogy ezt Fehér Béla írta egy gasztrotörténeti esszéjében – balatoni, dunai és ti-szai halászlevet különböztettek meg attól függően, milyen hal került a lébe.Kovács Edit balatonfüredi konyhafőnök elmondta, mára két alaptípusa maradt a halászlének: a bajai és a szegedi. Előbbit nem szokták átpasszírozni, és gyufatésztát főznek bele, míg a szegedi halászlevet passzírozzák, és tészta nélkül készül. A két típusnak persze manapság is számos változata létezik, akad, amelyikbe krumpli vagy szalonna kerül, és a fűszerezésben is jókora különbségek adódhatnak. A balatonfüredi étterem aktuális étlapján novembertől szerepel a halászlé: készítéséhez pontyot, harcsát és keszeget is felhasználnak, a többféle halnak köszönhetően karakteresebb lesz az íze az ételnek, mondja a konyhafőnök. Az alaplébe fűszerpaprika, vöröshagyma, fokhagyma és tölteni való paprika kerül a só és a fekete bors mellett.

Fotó: Balogh Ákos

Kovács Edit elmondta, a jó halászlé egyik kulcsa a fűszerpaprika. Miután a kereskedelemben nehéz igazán jó minőségűhöz jutni, az étteremben ők is házi fűszerpaprikát használnak.A hal tisztítása és darabolása után – nem szabad elfelejteni kivenni a keserűfogat, tanácsolja a séf – a halcsontokat, fejet és farkat a fűszerekkel teszik fel főni két-három órára, majd passzírozzák. Bár a halászléről író szerzők közül sokan ezt szentségtörésnek tartják, talán ez a legelterjedtebb készítési mód manapság. Kovács Edit is úgy véli, ettől a mozzanattól lesz sűrűbb, krémesebb az étel. A főzés előtt lefilézett haldarabokat, a halikrát és a haltejet csak a készítés utolsó fázisában adják a léhez, amit kenyérrel tálalnak.

Kovács Edit konyhafőnök: Többfajta halból karakteresebb íze lesz a halászlének Fotó: Balogh Ákos

Csípős paprikát vagy chilit nem főznek az ételbe, ugyanis az erőteljes fűszerezés nagyon megosztó a vendégek körében, mondja a konyhafőnök, aki arról is beszélt, bár hazánkban meglehetősen kevés halat eszünk, náluk egész évben szerepel valamilyen halétel az étlapon, amelyeket tapasztalata szerint sokan keresnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában