BADACSONYÖRS

2018.05.22. 07:00

Páratlan panorámás kert szép fenyőritkaságokkal

A Folly Arborétum nyílt napján minden korosztály megcsodálhatta a különleges, hatalmas kertet, a páratlan fenyőgyűjteményt.

Tóth B. Zsuzsa

Folly Réka tulajdonos mutatta be a kertet a vendégeknek

A nap során rengeteg program várta a vendégeket, A legnagyobb érdeklődés az arborétum tulajdonosa, Folly Réka által vezetett túra iránt mutatkozott. Annak során az érdeklődők megismerték a hegyoldalban húzódó páratlan fenyőgyűjteményt. Az öreg arborétum, a kert legidősebb része lenyűgözte a látogatókat. Láthatták bizonyos növények közép-erópai legidősebb példányait. Például a hosszú tűs fenyőt, a Pinus Ponderosát, más néven sárga fenyőt. A valódi ciprusra, más néven Európai Ciprusra a Szűzanya- szobor közelében találtak rá.

Szintén a legidősebb növények egyike az arborétumban. Akárcsak a szil borókák vagy az egyik tiszafa, amelynek a hagyományosnál rövidebb a tűlevele.

Folly Réka tulajdonos mutatta be a kertet a vendégeknek

A japán tiszafából ugyancsak nagyon kevés látható, de igazi különlegesség a nagy lombkoronás tiszafa is, amely a kertben a rövid levelű rokona mögött található. Látványos a nagyobb csoportot képező atlaszcédrus, amelynek Afrika az őshazája, de található a gyűjteményben libanoni, himalájai és ciprusi cédrus is.

A világ mind a 25 ciprusfaja és három változata helyet talált az arborétumban – így a valódi mediterrán ciprus (Cupressus sempervires) változatos sora mellett a szép szürke lombú arizónai ciprus (C. arizonica) is.

Az idei nyílt napon azonban sokan egyszerűen csak kikapcsolódtak a csodálatos környezetben, élvezve a Balatonra és a Badacsony hegyre nyíló páratlan panorámát közben. Gasztroélmények várták a vendégeket, miközben a megnyitón szó volt az elmúlt időszak eredményeiről, a programokról és a tervekről is. Bemutatták a kézműveseket, valamint kihirdették a gyermekek részére kiírt, idén is rendkívül népszerű rajzpályázat eredményeit.

Délután Szakonyi Milán lépett fel ismert slágerekkel a színpadon, kellemes aláfestő zenét nyújtva a kikapcsolódáshoz. Később a Bagossy Brothers Company játszott, délután origami várta a gyerekeket, volt arcfestés, kinyitott az állatsimogató és a fanyűvő kalandparkban rengeteg érdekes játék kereste a gyerekek és szüleik kedvét.

Az arborétum magját, a szőlőbirtokok fölött meghúzódó sziklás, köves, úgynevezett öreg arborétumot Folly Gyula telepítette száztíz évvel ezelőtt. Az 1900-as évek elején a hegyoldalba, az egykori cseres, kocsánytalan tölgyes állomány helyére egzótákat ültetett. Olyan fajokat igyekezett összegyűjteni, amelyek jól hasznosítják a Balaton helyi mérséklő klímáját, valamint a szárazságot.

Elsősorban a mediterrán származású és más világrészek hasonló adottságú területeinek növényeit ültette. Felvette a kapcsolatot külföldi, főleg nyugat-európai faiskolákkal. Később fia dacolva az államosítással folytatta a munkát.

A mai vezetők édesapja pedig visszavásárolta az ellopott területeket és megnyitotta a kertet a nyilvánosság előtt. Az arborétumban és a hozzá csatlakozó erdőben mintegy 400 fenyőféle és 200 lombos fa és cserjeféle virul.

Hét évvel ezelőtt vette át a kert vezetését a negyedik generáció – Folly Réka és Folly Judit. Mivel üknagyapjuk is foglalkozott ezen a birtokon a szőlőtermesztéssel, ebbe a hagyományba ők friss lendületet vittek. A megújult arborétumban ma öt világtáj fenyőivel, gyermekparadicsommal, árnyas pihenőkkel, kilátóval, fenséges panorámával és a tulajdonosok saját boraikkal, kézműves termékeikkel várják a látogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában