az aktuális szobanövény

2017.12.06. 11:00

Sokáig díszítheti a lakást a mikulásvirág, ha odafigyelünk a gondozására

A december eleji időszak már hagyományos egyik virága a mikulásvirág, amely sok színben és méretben kapható, viszonylag olcsó áron.

Tóth B. Zsuzsa

Mikulásvirágot ma már sok színben, különböző árnyalatokban vásárolhatunk Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Nem is egyszerű választani a kínálatból, a kisebb-nagyobb fellevelűek, a karcsúak, a bokrosak, a klasszikus sötétpiros, a vajszínű, a pink és a rózsaszín árnyalatai közül. Akár olyannal is találkozhatunk, hogy egy nagy cserépbe három különböző színű van összeültetve. Nem drága virág, azonban ha csak pár hé-tig díszíti az otthonunkat, jogosan érezzük úgy, hogy kidobott pénz volt. Pedig ennek könnyen elejét vehetjük, ha legalább éjszakára hűvös helyre tesszük, és nem feledkezünk meg a rendszeres öntözéséről. Nem is egyszerű választani a kínálatból, a kisebb-nagyobb fellevelűek, a karcsúak, a bokrosak, a klasszikus sötétpiros, a vajszínű, a pink és a rózsaszín árnyalatai közül. Akár olyannal is találkozhatunk, hogy egy nagy cserépbe három különböző színű van összeültetve. Nem drága virág, azonban ha csak pár hé-tig díszíti az otthonunkat, jogosan érezzük úgy, hogy kidobott pénz volt. Pedig ennek könnyen elejét vehetjük, ha legalább éjszakára hűvös helyre tesszük, és nem feledkezünk meg a rendszeres öntözéséről.

Mikulásvirágot ma már sok színben, különböző árnyalatokban vásárolhatunk Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A mikulásvirág virága jelentéktelen, valójában a színes fellevelei ékesítik. A tőzeges földet kedveli, azonban az a száraz levegőjű szobában gyorsan elveszíti víztartalmát, ezért indokolt a gyakori öntözése. Ha azt szeretnénk, hogy a jövő évet is kibírja, amikor a levelek többsége lehullott róla, csökkentsük az öntözését, tegyük nagyjából 12 Celsius-fok hőmérsékletű helyre. Pihenjen a növény májusig, akkor vágjuk vissza a hajtásait egyharmadukra, tegyük szabadba, félárnyékos helyre a növényt, ültessük át, újra gondosan öntözzük, adjunk neki tápoldatot. Ha hozott friss hajtásokat, október elején vigyük a lakásba, és ügyeljünk rá, hogy hat héten keresztül napi 12 óránál kevesebb megvilágítást kapjon. Takarjuk le például egy nagy vödörrel. Akár dugványozhatjuk is, annak az ideje április, május, Amikor visszametsszük, átültetjük, ügyeljünk rá, hogy a letörő hajtásokból kicsorduló tejnedv ne kerüljön a bőrünkre. Aki ugyanis érzékenyebb bőrű, allergiás, annál kiütéseket is okozhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában