Helyi arcok

2017.10.22. 10:00

A partról a Balatonért – Huszonkét év munkája egyetlen szervezetben

Balaton: ezzel az egy szóval meghatározhatjuk a térség legjelentősebb formálóját és vonzerejét. Egy ajándék, melyet a körülötte élők igyekszenek szépíteni és megvédeni.

Szauer Annamária

Szauer Rózsa is egy azok közül, akiknek szívügye a tó sorsa. Nem véletlenül lett ő a Nők a Balatonért Egyesület elnöke.

De mi is ez a szervezet? Az 1995-ben megalakult, ma már 20 helyi csoporttal dolgozó közösség, amelynek elsődleges célja, hogy a Balaton környékén élő nőket bevonja a környezeti, természeti és kulturális értékeket megőrző munkákba.

Szauer Rózsával csopaki otthonában beszélgettünk.

Honnan jött az ötlet, hogy ebben a munkában te részt szeretnél venni?

Pályakezdőként Tapolcára kerültem tanítani, de itt laktunk Csopakon. Nem akartunk innen elköltözni, ezért napi négy órát utaztam. Amikor a gyermekeim megszülettek, rá kellett jönnöm, hogy ez túl sok időt vesz el a napomból, ezért feladtam az ottani munkámat.

1995-ben hallottam, hogy szerveznek egy csoportot helyben, az első megbeszélésre el is mentem. Simonné Zákonyi Tünde, alapító elnök, nagyon lelkesen és meggyőzően ismertette az elképzelését, nagy hatással volt a jelenlévőkre. Rögtön jöttek az ötletek, hogy hogyan tudjuk a környezetünket szépíteni, mit tehetnénk a településért, a Balatonért. Néhány hét alatt 25-30 fős tagcsoport alakult Csopakon is.

Jónak találtam a kezdeményezést és akkor ott rögtön előállt az a helyzet, hogy ezt valakinek össze kell fogni, engem kértek fel a csoport vezetésére. Néhány hónap elteltével a település egyik legaktívabb civil szervezete lettünk, környezetszépítési, falutakarítási munkákat szerveztünk, évekig foglalkoztunk parlagfű-mentesítéssel, előadásokat szerveztünk, rendszeres összejöveteleket tartottunk.

Szauer Rózsa a NABE elnöke

Az alapszabályunkban rögzített feladatokon túl közösséget építettünk, hisz megismertük egymást, az évek során barátságok alakultak ki a tagok körében. A balatoni településekre amúgy jellemző, hogy az ország különböző pontjairól költöznek ide. Mindig szívesen fogadtuk azokat, akik közösségre vágytak és hajlandóak tenni is érte. Szerencsére több száz ilyen hölgyet ismertem meg. A tagnyilvántartás szerint 1200 nő csatlakozott az egyesülethez a 22 év során. A létszám napról-napra változik, mert az önkéntes munkát erősen befolyásolja, hogy ki milyen élethelyzetben van éppen. Ezt tiszteletben tartjuk és mindig visszavárjuk társainkat.

Mennyi energia egy ilyen szervezet elnökének lenni?

Ma egy olyan közhasznú szervezetet működtetni, amelynek 20 helyi csoportja működik, ráadásul 3 megyében, az egy igen komoly munka. Egy civil szervezetnek is meg kell felelni a jogszabályoknak, igazítania kell az alapszabályát a legújabb változásokhoz. Ezzel rengeteg adminisztratív munka is jár, nem csak abból áll, hogy kitalálunk valamilyen programot és azt megvalósítjuk. A 22 év alatt sokat tanultam, folyamatosan képeztem magam, nagyszerű embereket ismertem meg a civil szférában nemcsak egyesületen belül, de az egész országban.

Elmondhatom, hogy a Balatonnál ez a legjobban működő civil szervezet, ami nem öncélú és ahol mindenki önkéntesként tevékenykedik. Meghívást kapunk minden fontos balatoni fórumra, amivel igyekszünk élni. Jó kapcsolatunk van a szakmai szervezetekkel, intézményekkel.

Mi volt az, amiért mindenképpen tenni akartál valamit?

Emlékszem, hogy 22 évvel ezelőtt engem kifejezetten zavart a sok elszórt műanyagflakon Akkoriban még nem volt szelektív hulladékgyűjtés, keresgélnünk kellett olyan cégeket akik átveszik. Sajnos a műanyaghulladék mennyisége nemhogy csökkent volna az utóbbi években, hanem épphogy növekszik. Azt tapasztalom, hogy szinte divat lett a palackos víz fogyasztása, még olyan helyeken is, ahol kiváló karsztvízből nyerik a csapvizet.

Volt olyan cél amire nagyon vágytál és sikerült elérni?

Amikor megválasztottak mondtam, hogy én „csapatjátékos” vagyok, nekem fontos, hogy magam mellett tudjam a csapattagokat, akikkel dolgozom. Büszke vagyok arra a szellemiségre, ami a NABE csapatában kialakult, hogy ezt sikerült napjainkban is fenntartani és megerősíteni.

Az eredményeket tekintve, arra a szellemiségre, amely a feladatok középpontjába a Balatont állítja, amely önzetlen szolgálatot és elkötelezettséget kíván mindazoktól, akik arra szövetkeztek, hogy a kitűzött célok meg is valósuljanak.

Szerencsére a helyi önkormányzatokkal összhangban tudunk működni, csoportjaink többségét támogatják is. Fontos, hogy ebben az önző és elmagányosodott világban ki tudjuk mozdítani az embereket, együtt lehetnek, jól érzik magukat és még hasznos is a munkájuk. Ezt a legutóbbi rendezvényünkön, az almádi Tökfesztiválon is láthattuk. Ebben a helyi csoport tagjainak több száz óra önkéntes munkája van, a felkészüléssel, szervezéssel, lebonyolítással együtt. Igyekszünk értéket teremteni, kiadványokat kiadni. Nagyon népszerű a balatoni társasjátékunk is. Szerencsére a fiatalok fogékonyak a környezetvédelmi témára.

Népszerű a balatoni társasjátékuk

Honnan jött az ötlet, hogy ennek a szervezetnek te legyél a vezetője?

Ez nem ötletszinten zajlik, hanem szabályok szerint, az egyesületek vezetőit úgy választják a tagok. Ahogy említettem kezdetektől fogva az egyesületben dolgozom, tagja voltam NABE elnökségének, megismertem a civil szféra működésének szépségeit, nehézségeit. A nonprofit szektor működésével kapcsolatban nagyon sokat tanultam, képeztem magam, szabadidőm jelentős részét ezzel töltöttem, de nem bántam meg, mert igen sok nagyszerű embert ismertem meg. A tagság döntésének az alapja a tevékenységem volt, bizalmat kaptam, és én ezt megtiszteltetésnek érzem. Legnagyobb segítőnk a gazdasági felelősünk Pálfiné Marika, akivel kezdetektől együtt dolgozunk, hihetetlen sokat köszönhetünk neki.

Több rendezvényt szerveztek évente, van közülük olyan ami közelebb áll hozzád?

Nagyon időjárásfüggő rendezvényünk, mégis a víz világnapját mondanám. Ott a NABE egységet megtudjuk mutatni. Ennek a menete a követező: március 22-höz legközelebb lévő vasárnap délután három órakkor minden csoport a Balaton parton családoknak szervez programot. Ez egy tavaszköszöntő ünnep, ahol összegyűlünk, egy helyi népdalt éneklünk, megkoszorúzzuk a Balatont és sokféle vízzel kapcsolatos játékot szervezünk.

Ilyenkor jól esik az a tudat, hogy a tó körül mindenütt ott vannak a tagjaink és hasonló programot szerveznek. Mindenki olyan helyszínt keres, ami egy sétálós rész. Itt Csopakon ez a strand, Füreden a sétány, mindenhol keresnek egy megfelelő szakaszt. Ebből nem maradhat ki a vizes szakma, gyakran tartunk előadást vízről, víztakarékosságról és persze a Balatonról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában