A sérülések megelőzése a cél

2018.01.16. 11:00

A téli mozgásformáknál több szabályt kell betartani

Az év közbeni rendszeres mozgással, megfelelő öltözettel és fejvédővel jelentősen csökkenthető a téli sportsérülések bekövetkezésének esélye.

Marton Attila

Páll Zoltán sportorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy megfelelő öltözet nélkül ne kezdjünk el a téli hidegben sportolni Fotó: archív / Marton Attila

Legnagyobb kincsünk az egészségünk, és erre akkor döbbenünk rá, amikor már nincs meg – mondta Páll Zoltán sportorvos, akit a téli sportok esetén betartandó szabályokról is kérdeztünk.

A szakember kiemelte, téli sportot lehetőleg olyan űzzön, aki máskor is rendszeresen mozog.     

Páll Zoltán sportorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy megfelelő öltözet nélkül ne kezdjünk el a téli hidegben sportolni Fotó: archív / Marton Attila

A balesetek megelőzésének első lépése ugyanis az, hogy az év többi részében hetente legalább három alkalommal hatvan percet sportoljunk, felkészítve így a végtagokat, a térdet, a vállat és a gerincet a téli mozgásformákra. A sportorvos arra is felhívta a figyelmet, megfelelő öltözet nélkül ne kezdjünk el a téli hidegben sportolni. A legfontosabb a fejvédő használata, míg a lábbeli esetén a bokaízületet rögzítő síbakancs vagy -cipő viselése ajánlott, amely kellő stabilitást ad a lábnak. A szakember hozzátette, olyan öltözetet válasszunk a sporthoz, amely a hideg és a fagy, valamint lehetőség szerint az esések ellen is véd. Páll Zoltán megjegyezte, a téli sportoknál gyakoriak a fagyásos sérülések, ezért különösen lényeges a megfelelő zokni, lábbeli és kesztyű viselése.

Ahogy az év többi részében, télen is csak bemelegítés után szabad elkezdeni sportolni. Amennyiben ezt kihagyjuk, könnyebben sérülhetnek a merev izmok, ami az ízületek sérüléséhez is hozzájárul. A bemelegítés emellett a szívet és a keringést is előkészíti a terhelés elviselésére. A szakember arról is beszélt, a sportolás befejezésével szintén érdemes néhány gyakorlatot elvégezni és mérsékelt tempóban sétálni, ami a keringési és légzőrendszert hozza nyugalmi állapotba. A levegő hőmérséklete nem szab időkorlátot a sportolásnak – kivéve az extrém, mínusz 30–40 fokos hideget –, ám minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál nagyobb hangsúlyt kell fektetni a bemelegítésre, hívja fel a figyelmet a sportorvos.

A téli sportok esetén minden óvintézkedés ellenére is adódhatnak sérülések. A szak- ember szerint legnagyobb számban térd- és vállsérülések fordulnak elő, gyakoriak a végtagtörések, valamint súlyos gerinc- és koponyasérülések is történnek. A sportorvos azt tanácsolja, külföldi síelés előtt kössünk biztosítást: az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltása nélkül ne is induljunk útnak, ám mivel ez nem jogosít minden ellátásra – például légi mentésre –, érdemes kiegészítő biztosítást is kötni. Páll Zoltán megjegyezte, a krónikus betegséggel küzdők vagy gyógyszert szedők ne hagyják otthon gyógyszereiket, ha többnapos utazásra indulnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában