Helyi életstílus

2017.12.06. 11:05

Tudja melyik konyhakés mire való? (x)

A sikeres és jó főzés titka a jó konyhakésekben rejlik és ha valaki szakács, vagy csak gyakorlott háziasszony és a napjai legtöbb részét a konyhában tölti, akkor biztosan tudja, hogy mennyi minden múlik egy jó késen. Azzal is jó tisztában lenni, hogy melyik kés mire való, mit és hogyan tudunk vele vágni, illetve hogyan kell ápolni és tárolni őket.

A konyhakések gyakoribb fajtái

Séfkés – Francia séfkés

Könnyen felismerhető ez a késfajta, hiszen az összes filmben a szakácsok ilyennel dolgoznak. Nem is véletlenül, hiszen ennek a késnek az a jellemzője, hogy rengeteg dologra lehet használni. Legyen szó szeletelésről, aprításról, de ha nagyon profik vagyunk, még a filézés sem okoz vele gondot.

Segéd kés

Ez egy közepes méretű kés, mely számtalan vágási feladatot el tud végezni. Választhatunk sima, de fogazott pengéjűt is. A segéd kés hosszúsága körülbelül 10-18 cm, rövid és vékony pengéjének köszönhetően pedig sokféle nehezebb feladatra is alkalmas lehet.

Kenyérvágó kés

Ez egy körülbelül 15-25 cm hosszú, fogazott pengével ellátott konyhai kés. A penge különleges alakjának köszönhetően tökéletes a kenyér szelésére, de emellett a kemény-lágy élelmiszerek aprításánál is elengedhetetlen.

Faragó kés

Ez egy sima pengével ellátott, apró kés, mely a séfkéshez hasonlóan univerzális feladatokra is alkalmas. A faragás mellett alkalmas még hámozáshoz is, illetve kisebb, bonyolult feladatra is. Ha ez a kés 6-10 cm-nél nagyobb, akkor az már segédkésnek számít.

Bárd

Vastagabb csontok, illetve csontos húsok nagyobb darabokra bontásánál elengedhetetlen egy jó bárd. Nagyméretű, téglalap alakú kés, melynek pengéje 15 cm hosszúságú, nehéz és igen vastag gerincű. Ezek a bárdok sok esetben lyukkal vannak ellátva végüknél, ez pedig azért van, hogy könnyedén lehessen őket felakasztva tárolni.

Santoku kés, Japán kés

A japán konyhákban dolgozó szakácsok lényegébe mindenre ezt a kést használják, ők valójában ezt szakácskés helyettesítésére használják. A bemélyedések a penge felületén nem mindig jelenik meg, valójában azért van, hogy ne ragadjon a kés pengéjére a szeletelt étel. Ahogy a séfkés, ez is sok minden aprítására jó.

Csontozó kés

Ezt a kést használják akkor, ha a csontot szeretnék a húsról eltávolítani. Ez egy igen hegyes és keskeny pengéjű kés, mely általában 12-17 cm hosszú. Általában sertés és marhahús csontozásához használják a merev csontozó kést, de kapható puhább élű csontozó kés is, mely a halak és a baromfiak csontozásánál jöhet jól.

Fontos a megfelelő tárolás

A finom ételekhez mindig a gondos előkészület szükséges, ami pedig megfelelő kések nélkül lehetetlen. A jó kés természetesen borotvaéles és jól kiegyensúlyozott. A nyél alakja nagyon fontos, hiszen kialakítása akadályozza meg azt, hogy ujjaink a pengére csússzanak. Fontos a nyél anyaga is, annak tapadása és kellemes tapintása. Mivel a konyhakések lelke az élük, ezért ezeket tárolás során is óvni kell a sérülésektől. A legjobb, ha elkülönített boxokban, vagy fából, vagy műanyagból készült helyezett rendezőben tároljuk. Használat előtt mindenképp érdemes az élüket megfenni, hogy tökéletesen végezzék dolgukat.

A konyhakésekkel kapcsolatos hasznos tudnivalókat és tippeket a gasztronagyker.hu -nak köszönhetjük, ahol szintén kaphatóak a fent említett kések.

Képek forrása: pinterest.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában