gyógyhatással bírnak

2018.05.10. 07:00

Fűszernövényekkel is tehetünk az egészségünkért

Megfelelő elkészítés mellett a fűszernövények komoly gyógyhatással is bírnak. Főzéssel azonban a zamatos, illóolaj-tartalmú fűszernövényeket tönkretesszük.

Sági Ági

Ha jól ültetjük a salátanövényeket, még a növényvédelemmel sem lesz gond - mondja Takács Ferenc

- A fokhagyma, a petrezselyem, a különféle hagymák ízének jelentős részét és gyógyhatását is elveszi az, aki főzi ezeket a növényeket. Ilyenkor a hatóanyagok nagy része elpárolog, kárba vész – mondja Takács Ferenc kertészmérnök, a Zánkai Gyógynövényvölgy szakmai vezetője. Ezek a növények akár folyamatosan, könnyen termeszthetőek, a gyakran használt fűszerek többsége egész évben terem. Rengeteg olyan salátanövény van, ami fűszernövényként is használatos, de a hazai táplálkozáskultúrában szinte csak a jégsaláta, vagy a tépősaláta szerepel. Ez is általában a mediterrán térségből, gondosan fóliázva érkezik hazánkba.

Ha jól ültetjük a salátanövényeket, még a növényvédelemmel sem lesz gond – mondja Takács Ferenc

- Ezekkel a friss, zsenge salátákkal semmi dolgunk, ilyenkor még kártevő sincs, egy gyors mosás, és lehet enni. Ha az ültetésnél odafigyelünk, akkor úgy is lehet termeszteni ezeket, hogy megvédjék egymást. Ha fűszerspirált építünk, magas-ágyásba telepítünk vagy esetleg balkonládába ültetünk, akkor a növényvédelmet megússzuk – tette hozzá a szakember.

Valószínűleg sokan ismerik az oregánót, zsályát, mentát, lestyánt, de kevesebben tudják, hogy érdemes fogyasztani a sarkantyúka, csabaíre, porcsin, izsóp vagy borágó leveleit, virágait is.

A fűszerspirált locsolja Kovács Ibolya a zánkai Gyógynövényvölgy Látogató- és Oktatóközpontban Fotó: Sági Ági / Napló

- A koriander egyre elfogadottabb a mindennapokban, a magját savanyításhoz használják. A levelének az íze nagyon kellemes, bár az illata nem igazán jó, az poloskaszagú, de kis mennyiségben jól használható. Minket sok környékbeli vendéglős megtalált már, és díszítésre is viszik a gyógynövényeket. Például a borágó kis, kék csillagokat hoz folyamatosan, de az izsóp vagy a hagymák virágai is nagyon szépek a tányéron. A növények között nagyon kevés olyan van, ami omega-3 zsírsavat tartalmaz, de a porcsinban van bőven, ráadásul finom ízű is – fejezte be Takács Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában