szotyola

2017.09.29. 08:00

Nem lesz kimagasló a napraforgó hozama ebben az évben

Habár a szárazságot jól tűrő olajos növény átvészelte a nyarat, az idei termést az aszályon kívül jég- és vadkárok, valamint az esőzés is tizedelhette.

Laskovics Márió

s

Több mint 650 ezer hektáron termesztenek Magyarországon napraforgót. Az olajos növényt elsősorban étolajként és margarinokban hasznosítják, de a sajtolás után visszamaradó napraforgódara takarmány- és ipari alapanyagként is értékes.

Szeptember második hetében megkezdődött a napraforgó betakarítása, az eddigi adatok alapján a termés az aszály miatt nem lesz kimagasló, de az alacsony ár miatt érdemes betárolni a termést. A napraforgó tonnájáért tavasszal 107 ezer forintot adtak, most 93 ezer forintot. Az országos, átlagos háromtonnás hektáronkénti eredményekkel számolva várhatóan 1,8–2 millió tonnás termésmennyiségből marad exportra is – írja az Agrotrend.

Üregi Lőrinc elárulta, hogy a mai hibrid növények időjárástól függetlenül negyven százalék feletti olajtartalmúak, a termőhely egy-két százalékban befolyásolhatja ezt a paramétert Fotó: Penovác Károly

Pintér Balázs termelési igazgató arról számolt be, hogy a küngösi központú Veszprémi Mezőgazdasági Zrt. kezelésében lévő területen közel száz hektáron sújtotta jégkár a napraforgót júliusban, a legkárosodottabb földeken a termésnek alig a felét tudták megmenteni. Ennek tükrében jónak mondható a hektáronként 3,6 tonna betakarított mennyiség.

A 410 hektáron termesz-tett napraforgót a szeptemberi esőzések előtt learatták, és egy részét már értékesítették is kereskedőpartnereiknek. Jól tűrte a nyári aszályt, de Pintér Balázs szerint sok helyütt még kinn maradt a napraforgó. Ha a kórtani problémák fellépnek, akkor a növény betakaríthatósága is veszélybe kerülhet.

Üregi Lőrinc városlődi gazdálkodó nem szokványos módon a Bakonyban termeszti a napraforgót, harminc hektáron. Az idei terméssel kapcsolatban elmondta, gyenge közepesnek minősíthető, hektáronként körülbelül 2,5 tonna. A hozam a vadkár és az eső miatt alacsonyabb. Az aratás előtt szükséges vegyszeres szárítás már megtörtént, de még annyira vizes a kaszat, vagyis a termés, hogy száradnia kell. A hétvégén mindenképp betakarítják, mert folyamatosan csökkennek az árak. Elárulta, hogy a mai hibrid növények időjárástól függetlenül negyven százalék feletti olajtartalmúak, a termőhely legfeljebb egy-két százalékban befolyásolhatja ezt a minőségi paramétert.

Aratás előtt a napraforgótáblát vegyszeresen szárítják, így gyorsítják az érési folyamatot, majd a betakarítás után a kaszatot, vagyis a termést is szárítani kell, mert csak tíz százalék körüli nedvességtartalom mellett lehet tárolni. Októberre is áthúzódik a betakarítás, akkor olyan táblák kerülnek sorra, melyek termését napraforgómagnak, azaz szotyolának dolgozzák fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!