Nyár

2017.09.15. 06:55

Rekordbevételt könyvelhetnek el a balatoni strandok

Az idei nyár után több balatoni strand is rekordbevételt könyvelhet el, a hőségben, aki csak tehette, a vízparton frissült fel.

Tóth B. Zsuzsa

A badacsonytomaji strandokon a tavalyinál több mint húsz százalékkal volt magasabb a belépők száma, de a tó észak-nyugati partjának több településén is hasonló, vagy még nagyobb mértékű volt az emelkedés Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Balatonedericsen a nyár elejére megújult a strand a 29 milliós pályázati támogatásnak köszönhetően. Töreky Lászlóné szerint ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy szép forgalmuk volt. A polgármester úgy véli, újra népszerű lett a fürdőjük, ez a tavalyi évihez képest harmincszázalékos forgalomemelkedést eredményezett.

– A nyáron több mint 43 ezer belépőjegyet adtunk el, amellett, hogy a helyi lakosok ingyen látogathatják a fürdőt. A 14,3 milliós bevételt a strand biztonságosabbá tételére és a WI-FI kiépítésére szeretnénk fordítani. Sok dicséretet kaptunk a strand ápoltságát, tisztaságát illetően. Nyárra önerőből megvalósult a sétány melletti világítás.


A badacsonytomaji strandokon a tavalyinál több mint húsz százalékkal volt magasabb a belépők száma, de a tó észak-nyugati partjának több településén is hasonló, vagy még nagyobb mértékű volt az emelkedés Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Továbbá két öltözőnk készült el és további hármat még kialakítunk ősszel. Kabinsor-felújítás, és új kerítés is szerepel a terveink között, valamint még sok játékot szeretnénk a strandra. Az iszap miatt sürgető a mederkotrás, amely központi feladat lesz – mondta a polgármester.

Badacsonytomaj két strandját a Városüzemeltető Közhasznú Nonprofit Kft. üzemelteti. Bolla József ügyvezető elmondta lapunknak, hogy rekordot döntöttek idén, a városi strandok történetében még nem voltak ilyen mutatók. – A tavalyi évhez képest a badacsonyi városrész strandján közel 24 százalékos volt az emelkedés, ami a belépések számát illeti, a badacsonytomaji városrészen ez az adat húsz százalék körüli, ott idén 43 355 jegy kelt el. Közel 26 százalékos a bevétel növekedés, miközben a belépőjegyek árát nem emeltük. Viszont a korábbi évihez képest duplájára nőtt a hetijegy-eladás, huszonkét százalékkal többen vásároltak egész napos belépőjegyet, amelyekkel nálunk a nap során több alkalommal ki és bemehettek a vendégek.

– Aki otthon szeretett volna ebédelni, vagy lefektette a kisgyermekét aludni délután, a reggel váltott jeggyel bejöhetett újra. Ezt méltányolták a vendégek – mondta az ügyvezető. – Örültünk a velünk való kommunikációnak – tette hozzá –, annak, hogy tanácsot tudtunk adni a programok, vásárlási lehetőségek terén. Prospektusokat adtunk a kezükbe, valamint a rend és tisztaság mellett a rendőri jelenlét és a vízimentő szolgálat is biztonságot adott. Ezek nagyon fontosak voltak. Reggel hat és nyolc óra között, valamint este héttől éjfélig ingyen lehetett úszni, fürödni, este még a vizet is megvilágítottuk. Úgy gondolom, mindez hozzájárult a sikerhez – emelte ki Bolla József.

Révfülöp mindkét strandja 28-28 millió forint pályázati forrásból újult meg a nyárra, az összeget az önkormányzat még ki is egészítette. A két strand jellegében nagyon különbözik egymástól, a Szigeti strand domborzata árnyas fáival vélhetőleg egyedi a Balaton körül, a központ közelében fekszik, míg a Császtai strand a település dél-nyugati oldalán fekszik, távolabb a központtól. A különbségek ellenére szinte fej-fej mellet alakult a fürdőhelyek bevétele. Az előző évhez viszonyítva mintegy harmadával volt nagyobb az idei bevétel – tudtuk meg Kondor Géza polgármestertől. A többletbevételből a Szigeti strand kotrására, homokozására áldoznak, az engedélyek adottak már.

Az ábrahámhegyi strandon a tavalyi forgalomhoz képest 30 százalékos emelkedés volt idén nyáron, miközben a jegyárak nem változtak – mondta lapunknak Vella Zsolt polgármester. A 2015-ös, igen jónak mondható nyarat is lekörözte az idei, kétmillióval több bevételt könyvelnek el és 12–13 százalékos a látogatók számának emelkedése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!