A szőlőmetszés ideje

2017.12.04. 20:10

Már két hete elkezdték a munkát a Koczor Pincészetnél

Lombhullástól a nedvkeringés beindulásáig lehet a szőlőt metszeni. A kisebb ültetvényeken kivárják a tavaszt, vagy előmetszést végeznek, és a téli fagyok tükrében fejezik be a metszést.

Sági Ági

Kiss Éva csapatával mindennap a szőlőben dolgozik. Most ez a szürkebarát-ültetvény van soron Fotó: Sági Ági

A Koczor Pincészet 25 hektár szőlőt művel, így nem érnek rá várni. Már két hete tart náluk a metszés.

- Egyrészt sokáig tart ekkora terület megmetszése, másrészt a dolgozóknak is munkát kell adni – kezdi Koczor Kálmán borász. – Szép ősz volt, természetes lombhullással, nem a fagyok vitték le a leveleket. A vesszők beértek – teszi hozzá.

Mint mondja, metszés előtt rügyvizsgálatot is tartottak, megnézték, hogy a rügyek-ben mennyi a fürtkezdemény. Megállapították, hogy jó volt a termékenyülés, fajtára jellemzően jó vagy nagyon jó a fürtkezdemények száma.

Kiss Éva csapatával mindennap a szőlőben dolgozik. Most ez a szürkebarát-ültetvény van soron Fotó: Sági Ági

- Azt nem tudjuk előre, hogy mennyi rügy fagy el, de bízunk benne, hogy normális tél lesz. Ezeken a területeken nem igazán kell téli fagykárral számolni, és én nem is számolok vele – mondja a szakember.

A Vászoly környéki szürkebarát-ültetvényen két hölgy végzi a metszést, nagy rutinnal gyorsan haladnak. Mint mondják, a metszés előtt egyeztetnek a tulajdonossal, de valójában elég ránézniük a tőkére, és látják, hogy mit kell tenniük ott. Nem könnyű a munka, a sorok között a felázott talajon kilónyi sár tapad a cipőkre.

- Itt szálvesszőket hagyunk, mert a szürkebarát viszonylag nagy rügyterhelést kíván. Kicsik a fürtök, és egy hajtáson két fürttel lehet számolni. Ha tíztonnás termést szeretnénk hektáronként, akkor az 2,5-3 kilogramm terhelést jelent tőkénként, az tíz-tizenkét rügy vesszőnként, amit ívvel kötözünk le – mondta el Koczor Kálmán.

A tőkék terhelhetősége függ az ültetvény korától és a tőkék kondíciójától is, de általános szabály, hogy a tőkéket nem szabad túlterhelni, mert akkor sok levél fejlődik, és alacsony alkoholtartalmú, silány minőségű lesz a bor.

A metszés után a munkák tavasszal folytatódnak. Jöhet majd a venyigezúzás, gyom-irtás, kötözés, törzstisztítás. A szürkebarát igényes a zöldmunkára, tavasszal hajtásigazítással kell elérni, hogy ne legyen zsúfolt a tőke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!