Uniós és állami pénzek

2017.12.17. 15:30

Több települést érintő beruházásokról írtak alá szerződést

Több Veszprém megyei település polgármestere írta alá múlt héten Berhidán a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ÉKDU4 projektjének (Észak- és Közép-Dunántúli szennyvízelvezetési és kezelési fejlesztés 4.) szerződését, melynek révén számos település jutott jelentős segítséghez a jövő évre tervezett fejlesztéseket illetően.

Leitner Vera

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programokért Felelős Helyettes Államtitkársága ÉKDU4-projektjének célja a már meglévő szennyvíztisztító telepek technológai fejlesztése, korszerűsítése, illetve a szennyvízcsatornázás. A projektben több Veszprém megyei település, így Devecser, Berhida, Papkeszi, Adásztevel, Nagytevel, Homokbödöge, Nagygyimót, Csót, Ugod, valamint a balatonfűzfői szennyvízelvezetési agglomeráció részeként Balatonfűzfő, Balatonalmádi, Csopak, Felsőörs, Lovas, illetve a bébi szennyvízelvezetési agglomeráció részeként Béb, Bakonykoppány és Bakonyszücs is érintett. A beruházások 90 százaléka európai uniós támogatás, 10 százaléka kormányzati önrész.

Ferenczi Gábor

- A most aláírt szerződés megközelítőleg 700 millió forint értékű beruházást jelent Devecsernek, melyből a település szennyvízhálózatának bővítésére és a tisztítótelep fejlesztésére nyílik lehetőség – nyilatkozta lapunknak Ferenczi Gábor polgármester. Hozzátette, a város szerencsés helyzetbe került, hiszen a Területi- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) révén további, több mint 300 millió forintot nyert el a devecseri használtcikkpiacnak helyszínt biztosító iparterület szennyvízhálózatának kialakítására, s a két, 2018-ban megvalósítandó beruházás műszaki összekapcsolására kiváló lehetőség nyílik.

Ferenczy Gáborné

- Az ÉKDU4-projektben való részvételre körülbelül hat éve pályáztunk, idén értesültünk róla, hogy bekerültünk a kiválasztott települések közé. A beruházások kapcsán a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szervezi a kivitelezést – mondta el Lovas község polgármestere, Ferenczy Gáborné. Hozzátette, esetükben a község egy eddig nem csatornázott utcában végzik el tavasszal a körülbelül 8-10 millió forint értékű csatornázási munkálatokat.

Pergő Margit Fotó: Nagy Lajos

- Nettó 780 millió forintot kaptunk a már meglévő szennyvízellátó rendszer felülvizsgálatára és korszerűsítésére. A háromkazettás szennyvíztisztítónk egy régi és kis teljesítményű kazettáját nagyobb teljesítményűre cseréljük, továbbá. egy kisebb településrészünk csatornázásból korábban kimaradt ingatlanjait szeretnénk a szennyvíz-elvezetési rendszerre kötni ebből a pénzből – mondta el Pergő Margit berhidai polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!