Vince-napi szezonnyitó

2018.01.25. 19:17

Borünnep a közös gondolkodásért

Borkóstolókkal, szakmai előadásokkal és kulturális programokkal kezdték az évet Balatonfüred hagyományos Vince-napi borünnepén.

Sági Ági

Gabnai Sándor (balra) evangé-likus lelkész megáldotta a fiatal borászok közösen elhelyezett szőlővesszőit. A vesszők fejlő-dését online lehet követni. A lelkész hangsúlyozta, hogy Vince tisztelete az összetartozásra figyelmeztet, és arra kérte a borászokat, hogy tegyék félre az ellentéteiket Fotó: Sági Ági

Az év folyamán a szőlőtermesztés első meghatározó szentje Vince. Balatonfüreden 1996-ban tartották az első Vince-napi találkozót, ahol a privatizáció után induló magánborászatok képviselői találkoztak és oszthatták meg tapasztalataikat egymással.

Tóth Loon színművész borral kapcsolatos irodalmi részleteket olvasott az Irodalmi Fröccs programon

- Korábban ez a szakma régiós ünnepe volt, tavaly óta az egész város szezonnyitó ünnepe. A turisztikai egyesülettel és a Rizling Generációval közösen szerveztük, többnapos lett, több a nagyközönségnek szóló program is – mondta el lapunknak Szabó István, a Balatonfüred-szőlősi Hegyközség elnöke.

Idei újdonságként két borászat kitelepült a Kisfaludy színpad mellé, hogy a sétáló nézelődőket is bevonják a programokba. A Vince-nap pénteken este az Irodalmi fröccsel kezdődött, melyen Tóth Loon színművész és Domián Emese, a Gerbeaud Gasztronómia Kft. képviselője vezetett telt házas irodalmi kóstolót.

A szombati ünnepélyes megnyitón Böröcz István, a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület elnöke és Kontrát Károly parlamenti államtitkár, a térség országgyűlési képviselője mondott köszöntőt. Ferencz Kornél, a járási hivatal vezetője felidézte Szent Vince alakját, beszélt a borvidékről, a bor és a turizmus kapcsolatáról, majd Hamvas Bélát idézte, és kulturált borfogyasztásra buzdított.

A rendezvényen két szakmai előadás is elhangzott: Májer János, a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének igazgatója a 2017-es évet értékelte. Hajdú Zoltán, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának részlegvezetője a szőlőültetvények telepítéséhez, felújításához nyújtható támogatásokról tartott előadást.

Gabnai Sándor evangélikus lelkész megáldotta a fiatal borászok közösen elhelyezett szőlővesszőit. A vesszők fejlődését online lehet követni. A lelkész hangsúlyozta, hogy Vince tisztelete az összetartozásra figyelmeztet, és arra kérte a borászokat, hogy tegyék félre az ellentéteiket Fotó: Sági Ági

A Rizling Generáció ak- ciójában a fiatal borászok a közös gondolkodás jelképeként egy-egy frissen metszett szőlővesszőt hoztak és tettek közös edénybe. A vesszők hajtását az egyesület online fórumain követni lehet. A vesszőket Gabnai Sándor evangélikus lelkész megáldotta, majd rövid beszédet is tartott. Elmondta, hogy Vincét felekezettől függetlenül tisztelik a hívők életéért, gondolatvilágáért és mártírhaláláért. Hangsúlyozta, hogy Vince tisztelete az összetartozásra figyelmeztet, és arra kérte a borászokat, hogy tegyék félre az ellentéteiket. Gyukli Krisztián, a Rizling Generáció elnöke elmondta, hogy elindult a térségben a közös gondolkodás, melynek eredményeként mindenki számára vonzó borászati identitás jön létre.

Délután az érdeklődők részt vehettek Fiáth Attila borakadémikus informatív kóstoló-előadásán, az est sétáló borkóstolóval zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!