Olcsóbb lesz a hal és az internet?

2018.01.19. 13:00

Nő a minimálbér, több pénz marad a kétgyerekeseknél – ezek 2018 adóváltozásai

Ahogyan már megszokhattuk a január elsejei dátum új szabályok és törvények életbelépését is jelenti.

Szauer Annamária

Nincs ez másként 2018-ban sem: több olyan adóváltozás is történt, ami mindenkit érinthet. Ezeket szedtük most össze Horváth György adótanácsadóval, a Horváth és Társai Kft ügyvezetőjével.

Növekszik a minimálbér és garantált bérminimum

Január elsejétől a minimálbér havi összege bruttó 138.000 Ft-ra, hetibér esetén 31.730-ra emelkedik. Ha órabérben dolgozunk legalább 794 forintot kell kapnunk egy órára. Amennyiben a munkánk elvégzéséhez szakképesítés is szükséges a havi minimálbér 180.500, a heti 41.500 forint lehet.

Családi adókedvezmény – ezúttal a két gyerekesekre gondoltak

Idén a két gyermeket nevelők járnak jól: nekik 116.670 forint adókedvezmény jár, az eddigi 100.000 forint helyett, ez adóban 17.500 forintot jelent. Az egy és három gyerekes családok esetén nincs változás a tavalyi évhez képet.

Jó hír a KATÁ-s diákoknak

A kisadózó vállalkozások tételes adója (vagyis a KATA) esetében az a nappali tagozatos hallgató, aki tanulás mellett kisadozóként vállalkozik, az eddigi havi 50.000 forint helyett, csak 25.000 forintot kell befizetnie.

Akik maguknak fizetik az egészségügyi szolgáltatási járulékot

Drágulás jön azok számára, akik semmilyen jogcímen és szociális rászorultság alapján sem jogosultak egészségbiztosítási szolgáltatásra: idén az egészségügyi szolgáltatási járulék összege havi 7.110-ról, 7.320 forintra növekszik.  

Diákhiteled van?

Idén a diákhitel-törlesztés támogatását is bevették a béren kívüli adómentes juttatások közé (cafetria), vagyis mostantól a munkahely is segítheti ezzel az alkalmazottját.  

Főiskolára, egyetemre járó anyukák figyelem!

Amennyiben az anyuka magyar nyelvű, nappali tagozatos felsőoktatási képzésen már legalább két félévet eltöltött, akkor a diplomás GYED nem csak a gyerek egyével koráig jár, hanem két évig vehető igénybe. Ráadásul a diplomás GYED összege is emelkedik: januártól az eddigi 89.200 helyett 96.600 forintot, valamint 112.000 helyett 126.350 forintot kaphatnak kézhez.

Csökken az internet és a hal Áfá-ja

Jó hír az internet-előfizetőknek és az egészséges életmód híveinek! Az általános forgalmi adó január elsejétől az internet-hozzáférés esetén a tavalyi 18 százalékról 5 százalékra csökken. A hal Áfá-ja a sertéshúshoz hasonlóan 5 százalék lett.

Változás lehet a vendéglőkben is: az éttermi szolgáltatások áfa kulcsa 18-ról, 5 százalékra mérséklődött.

Ingatlan-bérbeadásnál nincs EHÓ

Ingatlan-bérbeadásnál, egymillió fölötti jövedelem esetén nem kell már a 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást megfizetni, csak a 15 százalékos Szja-t.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában