Fejlesztik a strandot

2018.02.02. 07:00

Új szolgáltatásokkal bővülhet az almádi fürdőhely

Csúszdapark, vízi színpad, parti bár és új sportpálya is létesülhet egy pályázatnak köszönhetően a Wesselényi strandon.

Marton Attila

A fejlesztéssel tovább bővül a szolgáltatások száma a Wesselényi strandon Fotó: Archív/Balogh Ákos

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az önkormányzat tavaly a Magyar Turisztikai Ügynökség pályázatán mintegy harmincmillió forintot nyert el a strand fejlesztésére, a forrásból kabinsorok és mosdók is megújultak. A fejlesztések egy európai uniós projekt révén mintegy 180 millió forintból folytatódhatnak, a tervezett beruházások révén új szolgáltatásokkal bővül a fürdőhely, mondta Keszey János polgármester. Kifejtette, a Wesselényi strandon hárompályás vízi csúszdát létesítenek, palánkkal határolt homokos sportpályát alakítanak ki, vízi színpadot hoznak létre, valamint egy parti bár és egy új vizesblokk is épül a pályázati támogatásból. A fejlesztés révén szinte teljesen átalakul a strand nyugati része. A csúszdapark három elemet (turbó-, kamikáze- és családi csúszda) foglal magába. A legfelső szint magassága 15 méter lesz. Strandidőben napozótér, esténként kulturális programok helyszíne lehet a vízi színpad. A 240 négyzetméteres „úszó szigetet” a főbejárattal szemközti vízfelületen építik ki, ahol például színházi előadásokat és hangversenyeket rendeznek majd.

A fejlesztéssel tovább bővül a szolgáltatások száma a Wesselényi strandon Fotó: Archív/Balogh Ákos

A fejlesztés részeként palánkkal körülvett multifunkciós homokos sportpálya is létesül két padsoros tribünnel, és a pálya kiszolgálására szertár is épül. A parti bár egy vízre sikló hajóformát szimbolizáló, trópusi fából készült, árnyékolóval ellátott kiemelt faterasz lesz kiszolgálópulttal. A fejlesztési terület nyugati szélén épül fel egy új, akadálymentesített, napenergiát hasznosító vizesblokk, amely a szomszédos, horgászok által használt területről is megközelíthető lesz.

– Jelenleg folyamatban van a kiviteli tervek elkészítése, ami a közbeszerzési eljárás műszaki dokumentációjának alapja. Ennek összeállítását követően kezdődik a közbeszerzési eljárás lefolytatása, amely 2018. május végére lezárulhat. A kivitelezést az idei strandszezon után szeretnénk elindítani szeptember második felében – fogalmazott Keszey János. Hozzátette, a kivitelezés a tervek szerint legkésőbb 2019. június 30-ra befejeződik.

Az európai uniós TOP programban mintegy 150 millió forintot nyert el az önkormányzat a Wesselényi strand fejlesztésére, amelyet a település közel 33 millió forint önrésszel egészít ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!