Pályázatokból szépül, fejlődik a falu

2018.03.19. 07:05

Olaszfalu költségvetése szilárd, gazdálkodása takarékos

Sokat fejlődött a kis bakonyi település az elmúlt időszakban, mondta értékelésében Boriszné Hanich Edit polgármester asszony, aki tíz éve tölti be tisztségét.

Müller Anikó Hanga

Elkészült a Csokonai utcában a térköves járda, amint az időjárás engedi, következik az út aszfaltozása, mondta Boriszné Hanich Edit Fotó: Müller Anikó Hanga

Beruházásaikat, felújításaikat nagyrészt pályázati támogatásokból végezték. – Kormányzati segítséggel megszabadultunk adósságállományunktól. 2015-ben tízmilliós értékben közösségi célt szolgáló kisbuszt vásároltunk. Folyamatosan figyeljük a pályázati lehetőségeket.  2016-ban ötmilliós rendkívüli támogatásból felújítottuk a Major utcában a járdát, aszfaltoztunk a Váci és a Gárdonyi utcában. 2016-ban harmincmilliót nyertünk – melyet tizenhárommillió saját erővel egészítettük ki – az óvodánk tetőcseréjére, külső homlokzatjavítására és az udvarának térkövezésére, a megújult épületet tavaly ősszel vették birtokba az apróságok, mondta a faluvezető. Büszke rá, hogy egyre nagyobb létszámú a gyermekintézmény, ahova jelenleg harmincnégy kisgyermek jár. A régi házakat fiatal, gyermekes családok vásárolják meg, így van remény az utánpótlásra, de törekednek arra is, hogy a hetedik és nyolcadik osztályosok is idővel újra helyben végezzék tanulmányaikat s ne Zircre kelljen járniuk.

Boriszné Hanich Edit büszke faluja fejlődésére, alapelve az átgondolt gazdálkodás Fotó: Müller Anikó Hanga

A tavalyi évben a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében a Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések százszázalékos támogatottságú pályázaton csapadékvíz elvezetésre ötvenmillió-háromszáznyolcvanezer forintot nyertek, a munkálatokat a közeljövőben kezdik, még az idén be is fejezik. Ugyancsak tavaly kaptak közel tizenkilencmillió forint támogatást a kültéri, gumis felületű, többfunkciós sportpálya létesítésére. Humán szolgáltatások fejlesztése témában, nyertes pályázatuknak köszönhetően közösségi fejlesztő munkakörbe kulturális szervezőt alkalmaznak, aki rendezvényeiket koordinálja, civil szervezeteik munkáját segíti. Saját beruházásban belülről felújították, akadálymentessé tették a ravatalozót, a temetőhöz vezető utat, a parkolót aszfaltburkolattal látták el. Ugyancsak önerőből járdát javítottak a Csokonai utcában, elkezdték a buszvárók felújítását. Sok tervük van az elkövetkező időszakban.

Elkészült a Csokonai utcában a térköves járda, amint az időjárás engedi, következik az út aszfaltozása, mondta Boriszné Hanich Edit Fotó: Müller Anikó Hanga

Folyamatban van egy pályázatuk elbírálása, ha sikeres lesz, felújítják a 82-es főútról nyíló Kék kereszt bekötőutat. Ez azért fontos, mert biztosítaná a rövidebb utat a lakosságnak, másrészt a falu egy része mentesülne a nagy teherforgalom alól. Elkészültek terveik az elavult ivóvízhálózat cseréjére, mely a Babits, a Vörösmarty utca egy részét és a Major utcát érinti. Ha ez sikerrel jár, kezdődhet ezeken a részeken az útburkolat felújítása. Tovább folytatják a járdajavításokat, a külső részek csapadékvíz elvezetését. Az önkormányzat támogatja a kulturális munkát, hagyománya van a krumpli fesztiválnak, felelevenítették a pásztorünnepet. Két énekkaruk működik, a Szivárvány és a Szentháromság, pályázati pénzből új fellépő ruhát vásároltak a dalosoknak. Helyi gyűjtés alapján tájházat terveznek berendezni. Költségvetésük szilárd alapokra épül, amire büszke a polgármester asszony. – Vannak tartalékaink, de nem szórjuk a pénzt, átgondoltan költekezünk. A köz pénzével úgy gazdálkodok, mint a falu – nagyrészt – sváb lakossága a sajátjával, ők spórolnak, úgy vélik, minden forintért meg kell dolgozni, ezért meggondolandó, mire költi az ember. Százhatvanhárom milliót terveztünk működési kiadásokra, ez közel százmilliós pályázati bevétellel nő, melyet Ovádi Péter odafigyelésének, segítségének köszönhetünk. Nekünk nem az fáj, hogy baloldali képviselőnk van, ez soha nem volt itt probléma, de a jelenlegi országgyűlési képviselőnk működése három éve alatt nem kérdezte, miben tudna segíteni. Ovádi Péter négy éve velünk van ünnepeinken, osztozik sikereinkben, örömünkben, gyászunkban, ismeri a falu életét, emberileg is sokunkhoz közel áll, mondta Boriszné Hanich Edit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!