CSETÉNY

2018.04.08. 22:00

Otthonukba viszik a munkahelyet

Országosan egyedülálló az a kezdeményezés, melynek gyümölcse a közeljövőben érik be, a kis bakonyi település – lakóinak a száma nem éri el a kétezret – egy multi céggel közös kooperációban száz főt foglalkoztató gyárat telepít a faluba.

Müller Anikó Hanga

A beruházás értéke nettó négyszázharmincmillió forint. Az ünnepélyes alapkőletételt a közeljövőben tervezik, az üzem átadását november elejére, tájékoztatta lapunkat Nagy Attila polgármester. Hosszas, mintegy háromévnyi előkészítő munka előzte meg, mire idáig eljutottak. Földet vásároltak, pályázatot adtak be a terület közművesítésére, majd a Balluff-Elektronika Kft. vezetésével dolgozókat toboroztak. Térségükből jelenleg hatvannyolcan dolgoznak a veszprémi üzemben – falubeliek huszonnégyen – Csetényben hatvanöt fővel tervezik az indítást, ezt százra szeretnék felfejleszteni. Április 14-én 10-15 óra között újabb toborzást tartanak Csetényben és Dudaron. Szükség van operátorokra, műszerészekre, technológusokra és mérnökökre.

Nagy Attila polgármester a tervezett üzem terveit mutatja Fotó: Hegyi Zoltán

– Ez egy kisebb üzem lesz, melyet a környező településekről fel tudunk tölteni munkavállalókkal, így a helybelieken kívül Dudarról, Bakonynánáról, Nagyesztergárról, Bakonycsernyéről, Jásdról, Szápárról, Tésről, Zircről. Büszke vagyok, mert egyedülálló az országban, hogy egy kistelepülés helybe vigye lakosainak a munkahelyet, számukra előnyös feltételekkel, mert nekünk az érték a munkaerő. Magyarország lakosainak száma évente egy kisvárosnyi népességgel csökken. Nálunk is csökkent eddig a lakosságszám, de sikerült megállítani ezt a folyamatot és most stagnál. Ha van egy alapinfrastruktúra, óvoda, iskola, konyha, egészségház – amit a közeljövőben adunk át –, ha munkahelyeket teremtünk, akkor a népességmegtartó erő jelentősen növekszik. Cseténynek van jövője, mert megteremtettük az alapokat, mondta a faluvezető. Első lépcsőben hat évben gondolkodnak, de hosszabb távon akarják megtartani az üzemet, hiszen régi álmuk valósul meg, s azon túl, hogy jó a térség számára, a falunak hozzáadott értékként adóbevétele származik belőle. Az önkormányzat, élén a polgármesterrel úgy gondolkodik, nem az a dolguk, hogy a közpénzt elköltsék, hanem hogy teremtsenek. A faluban – kivéve a törvényileg előírtakat – nincs semmiféle adónem, kivételt képeznek az üres ingatlanok, melyek megadóztatásával az a cél, hogy ne álljanak üresen. Az üzem hozadéka lehet a falun átvezető közút felújítása is, bár napi egy kamionjáratot terveznek, mely nem igazán terheli meg az átmenő forgalmat. Kiemelten figyelnek a gyár környezetének parkosítására, hogy a faluvégi gyönyörű látkép megmaradjon. – Ez a projekt a településfejlődés csúcsa, de segíthet a térség fellendítésében is. Jó példa lehet sok település számára, megtanultuk, hogyan kell csinálni, szívesen segítünk bárkinek, zárta a beszélgetést Nagy Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!