az eper megköveteli a tiszteletet

2018.06.03. 08:00

Gyümölcsöt fél áron – Népszerűek a „szedd magad” akciók a térségben

Évről évre nagy népszerűségnek örvendenek a „szedd magad” akciók, melyek révén – ha nyitott szemmel járunk - akár a piaci ár feléért is vásárolhatunk gyümölcsöt.

Polgár Bettina

Polgár Károly csikvándi gazdálkodó a megyehatár mellett 25 hektáros területen foglalkozik gyümölcstermesztéssel. Kiemelte, a családi kertészetükben több mint tíz éve indították el először a „szedd magad” akciót. – Korábban jártam Németországban, ahol az ottani epertermesztési technológiák mellett a „szedd magad” akciókkal is megismerkedtem. Miután visszatértem, mi is belefogtunk – mondta.

Fotó: Polgár Bettina

Az idei gyümölcsszezon az eperrel indult, azonban komoly gondokat okoztak a téli fagyok, ez a termés mennyiségén is megmutatkozott. – Nagy az érdeklődés a „szedd magad” eperre, és igyekszem olyan fajtákat termeszteni, melyek ízben, méretben és egyéb tekintetben is megfelelnek a vevők igényeinek. Ebből adódóan sok fajtát kipróbáltunk már – magyarázta Polgár Károly.

Hangsúlyozta, mind az epertermesztés, mind pedig a szedési mód tekintetében a német mintát követik. – A bakhát közé szalmát teszünk, így nincs sár, és akár eső után is könnyen lehet közlekedni az eperföldön. A gyümölcsöt pedig egyszerre ketten is szedhetik mindkét oldalról, ami hatékony megoldás. Emellett nem lehet össze-vissza, a termést letaposva sétálni. Az előre megadott sorokban szabad nekilátni a gyűjtésnek, és minden érett epret, kicsit és nagyot egyaránt le kell szedni – mutatott rá a csikvándi kertészet vezetője.

Fotó: Polgár Bettina

Hozzáfűzte, előfordul, hogy százból egy ember nem tud azonosulni ezekkel a feltételekkel, azonban a többség szerencsére szabálykövető. Fontos még megjegyezni, hogy az eperszedés nem való olyanoknak, akik félnek feltűrni az ingujjat, hiszen – ahogy Polgár Károly fogalmazott – az eper egy különleges „lény”, megköveteli a tiszteletet, így le kell hozzá hajolni.

Megtudtuk, a legtöbben átlagosan 15-20 kiló epret szednek le, de volt már olyan család is, akik 15 kilogramm eperért jöttek, és végül 75 kilóval távoztak, mondván, nem tudták abbahagyni. – Ha tényleg szép az eper és megfelelő mennyiség terem, nagyon szívesen szedik – fűzte hozzá a gazdálkodó.

Fotó: Polgár Bettina

Mint mondta, a „szedd magad” akció árai mindig a piac után mennek. Míg az első osztályú, válogatott eper kilója eléri az 1300 forintot, addig a „szedd magad” eperhez ennek a feléért, 650 forintért is hozzájuthatunk.

Polgár Károly kiemelte, az eper szezonja napokon belül lecseng, és bejön a meggy. Ezt a kajszibarack követné, azonban a téli fagy nem kímélte a csikvándi gyümölcsfákat, így a meggy után az őszibarack lesz a következő a sorban, augusztus végén pedig a körte.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában