Taroltak a balatoni borok

2018.07.18. 10:30

Eredményesen szerepeltek megyénk pincészetei a neves versenyeken

A közelmúltban tartották az ország két legjelentősebb borversenyét: a VinAgorát, amely egy nemzetközi rendezvény, és az Országos Borversenyt, ahol a borvidéki borversenyeken eredményes magyar nedűk szerepeltek.

Sági Ági

Fodor Gábor borász a legjobb gyöngyözőborért járódíjjal, az elismerést Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnökétől és Nagy István agrárminisztertől vette át Fotó: Fodorvin Családi Pincészet

Az országok legjobbjai versenyeznek egymással

Ami ezeket a versenyeket a többitől megkülönbözteti, az a minták nagy száma, és az abszolút minőségi mérés, azaz itt nem hasonlót hasonlóval vetnek össze, hanem borvidékek, vagy országok legjobbjai versenyeznek egymással. Ezeken a versenyeken előfordulhat az is, ami egy kisebb versenyen elképzelhetetlen, hogy egy jó bor lecsúszik az éremtábláról. A Vinagora szabályzata szerint csak a borok 30 százaléka kaphat érmet, és ehhez alakítják a ponthatárokat. Az Országos Borversenyen is a 770 nevezett tételből csak 234 kapott érmet.

Több Balaton környéki borászat is kiemelkedően szerepelt a versenyeken. A VinAgorán a lellei Garamvári Szőlőbirtok a hatból két champion díjat is elhozott. 2017-es Irsai Olivér borával elhozta a fehér, csendes borok száraz-félszáraz kategóriájában a díjat, és 2015-ös champagne pezsgőjével a pezsgők között nyert. Az Irsaival a „Legjobb illatos fehérbor, hazai nemesítésű fajtából” kategória nagydíját hozta el az Országos Borversenyről.

A nyertes borhoz a szőlőt a csopaki dűlőkön szüretelték

A természetes borkülönlegességek között a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet 2015-ös Badacsonyi Szürkebarátja kapta a champion díjat, és ezzel az eredménnyel kiérdemelte a VinCE Magazin a „borverseny felfedezettje” különdíját is.

A VinAgora legjobb magyar fajtabora kategóriában a Schieszl Borház 2017-es bora az olaszrizlingek között lett a legjobb. Ez a borház balatoni és mátrai borokkal is foglalkozik, de a nyertes borhoz a szőlőt a csopaki dűlőkön szüretelték. A VINOFED-különdíjat, a bírálóbizottság által legegységesebb pontozással odaítélt aranyérem díját a badacsonyi Varga Pincészet 2017-es olaszrizling bora nyerte. Ez az ital az országos versenyen a legjobb fehérbor címét nyerte el.

Fodor Gábor borász a legjobb gyöngyözőborért járódíjjal, az elismerést Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnökétől és Nagy István agrárminisztertől vette át Fotó: Fodorvin Családi Pincészet

A verseny legjobb gyöngyözőbora az aszófői Fodorvin Családi Pincészet 2017-es Gyöngyike bora lett. A kis családi pincészet rendre jól szerepel a borversenyeken, a VinAgoráról két arany- és két ezüstérmet is el tudott hozni a szoros mezőnyben.

– Mi főként reduktív technológiával dolgozunk, de vannak dűlőszelektált, fahordós érlelésű boraink is. Például a 2015-ös aszófői, az Öreghegy dűlőből származó olaszrizlingünk bekerült a TOP 100-as válogatásába, az ország öt legjobb olaszrizlingje közé. A gyöngyözőborunk, ami most ért el sikereket, egy 2017-es kékfrankos rozé, szénsavassága miatt üdítő, friss, akár egy pezsgőt is helyettesíthet. Többféle stílusú rozé létezik. Mi a könnyed, üde, gyümölcsöst szeretjük, ilyen típusúakat készítünk. Ennek megfelelően gondosan választjuk meg a szüreti időpontot, gyorsan dolgozzuk fel a szőlőt, rövid ideig tartó héjon áztatást alkalmazunk – mondta el lapunknak Fodor Dorina, a Fodorvin Családi Pincészet marketingvezetője.

A „Legjobb nagy száraz fehérbor, Kárpát-medencei fajtából” díjat a somlói Tornai Pincészet 2016-os juhfark bora nyerte. Az Országos borversenyen az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. különdíját a Szászi Birtok 2017-es badacsonyi bora kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában