Új lendületet kaphat a piac

2018.08.15. 14:00

Főként magyarok vásárolják a dráguló balatoni ingatlanokat megyénkben

A hivatalos adatok szerint 2018 első negyedévében éves összevetésben 12,2 százalékkal drágultak a használt lakások. Az új lakások ára is 12,4 százalékkal nőtt éves szinten. A KSH adatai alapján 2017-ben 154 ezer adásvételre került sor, ami ötszázalékos növekedésnek felel meg az előző évhez képest.

Molnár Sándor

Az új építésű házakat, illetve a szépen, minőségi anyagokkal felújított régieket keresik a vevők Fotók: Molnár Sándor

Bár továbbra is jelentősek a különbségek az országon belül, a lakások ára továbbra is emelkedőben van. A KSH adatai alapján 2017-ben 154 ezer adásvételre került sor, ami ötszázalékos növekedésnek felel meg az előző évhez képest. A legfrissebb hivatalos adatok szerint 2018 első negyedévében a használt ingatlanok ára 12,2 százalékkal nőtt, az új lakásoké pedig 12,4 százalékkal drágult éves öszszevetésben.

Az új építésű házakat, illetve a szépen, minőségi anyagokkal felújított régieket keresik a vevők Fotók: Molnár Sándor

Majdnem 10 százalékos emelkedés

Az adásvételek száma az első negyedévben 22 ezer volt, ez pedig majdnem 10 százalékos emelkedést jelent éves szinten. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy a lakáspiacon változatlanul a drágulás az irányadó trend, de tavaly már csak lassuló ütemben tudtak növekedni az árak. Az előző évben mért hatszázalékos áremelkedés a 2016-os szint felét teszi ki. A szakértő szerint az idei és a következő évben új lendületet kaphat a lakáspiac. – Az új lakásokra vonatkozó 5 százalékos áfakulcs megszűnése és a hitelkamatok emelkedése is arra ösztönözheti a vevőket, hogy minél hamarabb vásárolják meg azt az ingatlant, amibe költözni szeretnének. A lakásvásárlók ezeket az adásvételeket legtöbbször a jelenlegi ingatlanuk árából finanszírozzák, ami

az eladásokat is felpörgetheti – fogalmazott Balogh László.

Az ingatlan.com elemzése szerint az első negyedév után is feljebb mentek az árak, Budapesten július közepén az átlagos négyzetméterár a kíná- lati piacon 594 ezer forint volt. A megyei jogú városokban közel 300 ezer forintért kínálták a lakások négyzetméterét a tulajdonosok, a városok átlagos négyzetméterára pedig 265 ezer forintra emelkedett. A községek továbbra is olcsónak mondhatók országszerte, az átlagos négyzetméterár náluk 111 ezer forintot tett ki. Balogh László elmondta, az a trend is tartósnak látszik, hogy a gazdaságilag, iparilag fejlett vidéki városokban lévő lakásokért nagy a verseny a vevők között. A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kormányzati tervekben szereplő módosítása, amely az 5000 főnél kisebb településeken vásárlóknak nagyobb támogatást ígér, felpörgetheti lakáspiacot a budapesti és a vidéki nagyvárosok agglomerációjában is.

A legnagyobb kereslet Németországból érkezik

Az ingatlan.com országos elemzése azt is megvizsgálta, hogy a külföldiek milyen szerepet töltöttek be idén a lakáspiacon. A legnagyobb kereslet Németországból érkezik a magyarországi lakásokra, közel 19 ezer megkeresés jött onnan az idei év második negyedévében. A KSH adatai szerint a német állampolgárságú vevők tavaly 1079 lakást vásároltak. Az ingatlan.com esetében a második legtöbb külföldi érdeklődés az Egyesült Királyságból jött: több mint 12 ezer lakás után érdeklődtek, a harmadik pedig Ausztria, a szomszédos országból több mint 10 ezer lakáshirdetés feladójánál érdeklődtek. A Balatonfüreden és környékén ingatlant vásárló külföldiek zömében szintén németek, vagy a hazatérő 40–50 éves korosztály, akik Németország azon részeiből jönnek haza, ahol erősebb a migráció. Leginkább azonban a magyarok keresik az új építésű ingatlanokat – osztotta meg tapasztalatait Pintérné Mészáros Erzsébet, a városközpontban található ingatlaniroda koordinátora. Egyelőre jó a kínálat a városban az új építésű ingatlanokból, amelyek hamar elkelnek a piacon, mert nagy rájuk a kereslet. Főleg társasházi lakások épülnek, amelyek minden luxust kielégítenek. A medencés, kocsibeállós, hőszivattyúval ellátott ingatlanok esetében a vásárlók már a félig elkészült házat megnézve kiválaszthatják, hogy milyen járólapot szeretnének az új lakásba. A négyzetméterárak 500 ezer és egymillió forint között mozognak ezeknél az ingatlanoknál.

Főleg magyarok keresik az eladó ingatlanokat Alsóörsön is. Nagyon kevés a külföldi érdeklődő, például a németek teljesen visszaestek – mesélte a 30 éve ingatlanokkal foglalkozó Hajtó János, aki szerint még szlovák és némi orosz érdeklődés tapasztalható. – Az árak a csillagos égben vannak, én már hallottam egymillió forint/négyzetméter árat is új építésű ingatlannál – fogalmazott az ingatlan- és szállásközvetítő. Elmondta azt is, hogy viszont azok az ingatlanok, amelyeknek az ára a realitás talaján mozog, hamar elkelnek. Az üres telkek ára 10–15 millió forint között mozog, míg a 30 éves ingatlanok ára 25 millió forinttól indul, de elsősorban az új építésűeket keresik a vevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!